Parteneriatul strategic dintre Republica Moldova şi Ucraina este cel mai important lucru care se întâmplă, iar Chişinăul trebuie să profite de şansa pe care i-o oferă Kievul privind punctele comune de control la frontieră, este de părere directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, Iulian Chifu. Citat de Agenția IPN, Iulian Chifu a declarat pentru postul TVR că „Moscova va face presiuni enorme asupra Chișinăului, dar Republica Moldova va trebui să reziste și să expună public posibilele presiuni”. În ceea ce privește amenințările unor deputați ruși că în Transnistria ar putea fi declanșat un conflict, Iulian Chifu spune că aceste declarații sunt rupte de realitate. „Nu cred că Ucraina va permite tranzitarea teritoriului său de către trupele ruse. Pentru a ajunge în Transnistria, militarii ruşi trebuie să survoleze două spaţii aeriene, inclusiv al Ucrainei, iar autorităţile de la Kiev nu vor admite acest lucru. La fel şi Chişinăul, nu va permite aterizarea avioanelor militare”, este de părere analistul.
Și regiunea autonomă găgăuză a atras atenția presei. Ștefan Bejan scrie într-un articol de pe moldnova.eu că „Găgăuzia se află pe un butoi de pulbere, care poate exploda oricând”. Autorul materialului observă că scandalurile interne din regiune se țin lanț, iar acuzațiile la adresa Chișinăului nu contenesc. Nemulțumirile sunt motivate de amânarea Parlamentului de la Chișinău a adoptării unor proiecte de lege care vizează acordarea regiunii găgăuze unor drepturi mai largi. Drept urmări, observă autorul, în Găgăuzia apar mișcări care cheamă la boicotarea viitoarelor scrutine din Republica Moldova. La mijloc, ar fi interese politice sugerează Ștefan Bejan.
Președintele prorus Igor Dodon face jocurile Rusiei în ceea ce privește Transnistria și accederea în Parlamentul de la Chișinău a unor deputați transnistreni, care apoi să pericliteze definitiv și irevocabil vreun parcurs al Republicii Moldova înspre Uniunea Europeană, este de părere Mădălin Necșuțu, autor al unei analize publicate de portalul Evenimentul Zilei din Republica Moldova. În așa mod, crede autorul, Igor Dodon vrea să-și asigure puterea absolută. Schimbarea sistemului electoral care ar permite introducerea în viitorul format al Parlamentului a unor deputați din stânga Nistrului va asigura o majoritate prorusă în legislativul de la Chișinău, astfel, mai scrie Mădălin Necșuțu, Igor Dodon nu doar își va asigura controlul asupra statului, dar va putea să-și realizeze și planul de federalizare a repubicii, ceea ce ar fi în interesul Rusiei, mai sugerează autorul.
Și declarațiile președintelui Parlamentului, Andrian Candu, potrivit cărora Republica Moldova ar putea depune în 2018 cererea de aderare la Uniunea Europeană a atras reacții. Citat de Agenția IPN, Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme Structurale din Republica Moldova, consideră intenţia autorităţilor de a depune anul viitor cerere de aderare la Uniunea Europeană drept o absurditate. „Vreau ca oamenii să înţeleagă că este vorba de o declaraţie cinică, absurdă şi ridicolă. Probabil că guvernanţii noştri trăiesc într-un univers paralel şi nu îşi dau seama ce se întâmplă în realitate. Republica Moldova are cea mai proastă guvernare nu doar din Europa de Est, dar şi din întreaga lume. La multe capitole suntem depăşiţi de state africane”.
Tot Agenția IPN îl citează pe analistul Petru Bogatu, care este de părere că „protestele în democrație sunt justificate atunci când guvernarea trece de „linia roșie”, însă este penibil să protestezi împotriva unui sistem electoral”. Referindu-se la protestele anunțate de Andrei Năstase împotriva schimbării sistemului electoral, Petru Bogatu a declarat pentru Publika TV că „Andrei Năstase și alți politicieni din opoziție refuză de luni bune dialogul cu puterea. Pentru prima oară reprezentanții guvernării insistent invită opoziția la dezbateri publice directe. De obicei, lucrurile stăteau exact pe dos”.