„Marșul homosexualilor și psihologia politică”, este titlul editorialului semnat de analistul politic Nicolae Negru și publicat de site-ul ziarulnational.md. Autorul scrie că ceea ce l-a deranjat în legătură cu „Marșul fără frică” este „setea președintelui Igor Dodon de publicitate” și faptul de a nu rata niciun singur moment pentru a ține lecții de „ortodoxie”, „patriotism” și „statalism”. După părerea analistului, Igor Dodon, prin acțiunile și mesajele sale împotriva comunității LGBT, a încercat din nou să obțină dividente politice, ori, scrie Nicolae Negru, „un președinte este obligat să țină cont de interesele tuturor cetățenilor Republicii Moldova”. Referindu-se la politicieni, analistul se întreabă cât de moral este să trăiești în lux, să cheltui mai mult decât câștigi, „politicienii hoți pun în pericol familia tradițională”, concluzionează Nicolae Negru.
Your browser doesn’t support HTML5
În societatea civilă de la Chișinău apare o dezbinare artificială, produsă de către asociațiile non-guvernamentale afialiate Partidului Democrat, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol de opinie semnat pentru Agenția IPN. El consideră că mediile de informare pro-guvernamentale încearcă să descalifice societatea civilă independentă, asociind-o cu opoziția extra-parlamentară. Dionis Cenușă spune că punctele slabe ale organizațiilor neguvernamentale sunt: simpatiile unor reprezentanți față de opoziția parlamentară, lipsa de conexiune puternică cu cetățenii și faptul că depind de finanțările externe. Bazându-se pe aceste lucruri, grupurile pro-guvernamentale încearcă să discrediteze celelalte organizații în relație cu Bruxelles-ul și asta pentru a minimaliza impactul unei societăți civile viabile, sugerează autorul.
„Care partide vor fi avantajate de sistemul mixt?”, este întrebarea la care au căutat răspuns autorii portalului sic.md, proiect media al Agenției de presă IPN. În linii generale, concluzia lor este că sistemul mixt încurajează apariția unei dominații bipartite. În cazul Moldovei, mai scriu autorii portalului sic.md, „este clar că cele două partide avantajate de sistemul mixt sunt PSRM, deja cel mai mare partid parlamentar și cu o proaspătă victorie prezidențială la activ, și PDM, partidul cu cei mai mulți primari în regiunile țării”.
Dumitru Spătaru, editorialist tribuna.md, scrie că Republica Moldova moare ca stat. În primul rând, din punct de vedere economic, Republica Moldova nu are o economie funcțională, fiind dependentă de banii din exterior, crede Dumitru Spătaru. Tot el spune că statul nu poate oferi cetățenilor minime condiții pentru un trai decent, un sistem adecvat de protecție socială și un venit lunar care să acopere minimul de existență pentru toți cetățenii. În consecință, aceste lucruri încurajează părăsirea Republicii Moldova de către proprii cetățeni. El s-a referit și la lipsa unor instituții democratice funționale. După părerea lui instituțiile de stat sunt „focare de corupţie şi birocraţie”, care acţionează în interesul îngust al celor ce deţin puterea politică.
Preşedintele Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, a declarat duminică, 21 mai, că vizita la Washington a lui Vlad Plahotniuc nu este una oficială, dar privată şi care ar fi costat mulţi buni. Sergiu Mocanu, citat de adevarul.md, afirmă: „Vizita este una privată pentru care Plahotniuc a plătit foarte mulţi bani. Ea face parte din aceeaşi strategie a lui Plahotniuc de a supravieţui. Plahotniuc nu face nimic altceva acum decât să supravieţuiască, nu politic, dar fizic trebuie să supravieţuiască, pentru acea comandă care există pentru lichidarea lui. Sigur că o vizită în SUA, organizată cu multă prudenţă şi multă frică, el consideră că e o strategie bună pentru scopurile pe care le are”, trage concluzia Sergiu Mocanu.