Reforma sistemului electoral propusă de actuala putere de la Chișinău e rezultatul unei înțelegeri periculoase între Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, arată Răzvan Voncu în articolul apărut pe blogurile Adevărul. Cei doi vor să-și împartă „biata Basarabie” în sistem feudal, ceea ce nu le-ar reuși dacă s-ar vota pe legile electorale în vigoare. Voncu arată că europenii s-au lămurit, în fine: în Republica Moldova nu e vorba de nicio „bătălie între pro-europeni şi pro-ruşi, unionişti şi statalişti, români şi rusofoni etc. Ci doar de un uriaş blat, făcut pe spinarea cetăţenilor, pentru a fura tot”. „Doar că oligarhii de carton şi-au făcut calculele prost”. Au bănuit că proiectul le va fi respins de Comisia de la Veneţia , or el a fost avizat, dar cu o condiționare precisă a împrumutului de 100 de milioane de euro – „fără de care Republica Moldova intră în colaps financiar”. „Pentru cei mai sensibili la vanităţile statalităţii decât la civilizaţie, prosperitate şi libertate”, autorul precizează: „Fireşte că nu e deloc onorabil să fii tratat ca un copil mic, căruia nu i se dau acadele decât dacă se spală pe mâini. Dar aceasta este, din păcate, calea aleasă de guvernanţii de la Chişinău, nu de Bruxelles.”
Pe site-ul stiripesurse.ro a apărut informația despre primul congres al Partidului Unității Naționale din Republica Moldova. Un partid unionist, la conducerea căruia a fost ales fostul ministru al apărării Anatol Șalaru, iar președinte de onoare Traian Băsescu, fostul președinte al României. Autoarea articolului consideră că apariția noii formațiuni e binevenită (unioniștii nu mai aveau un vector de partid, după ce și liberalul Dorin Chirtoacă a fost arestat sub acuzația de corupție). De asemenea, crede că Băsescu e capabil să capteze în jurul Partidului Unității Naționale pe cei cu convingeri unioniste. Desigur, pragul de 6% pentru intrarea în Parlament e greu de atins, dar nu imposibil.
În ziua consultărilor dintre președinte și partidele politice din România pentru formarea unui nou guvern, comentatorii semnează texte în care revine ideea responsabilității foarte mari care apasî acum pe umerii lui Klaus Iohannis. Partidul Social-Democrat, se știe, și-a dărâmat prin moțiune de cenzură propriul guvern format în coaliție cu ALDE. Prin Constituție, șeful statului are dreptul să accepte sau nu propunerea venită de la majoritatea, deja îndoielnică a coaliției PSD-ALDE (moțiunea de cenzură a trecut cu ajutorul grupului parlamentar al minorităților). George Mioc îl îndeamnă pe președinte în România liberă să nu rateze ocazia, să scape România de guvernarea pesedistă. Băsescu a forțat cam la fel în 2005 formarea unei alte majorități, iar Mioc crede că a făcut bine. Cu un al doilea guvern Adrian Năstase România n-ar fi fost poate primită în Uniunea Europeană.
Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, ajunge la concluzia că liderul PSD Liviu Dragnea are mare noroc: nu există alternativă. O coaliție care să aducă la aceeași masă „un PNL încă departe de stabilizare, cu o Uniune Salvați România complet haotică, cu Partidul Mișcarea Populară (al lui Traian Basescu), cu UDMR de-abia demonizată, cu minoritățile, cu ce a plecat din ALDE și PSD la (partidul recent fondat de) Daniel Constantin si Victor Ponta, și cu ALDE, e de neimaginat”. În opinia comentatoarei, e mai bine ca PSD să guverneze iar. Cu programul de guvernare atârnat de gât. Altfel, va putea spune: ce frumos ar fi fost, dacă am fi fost lăsați...