„Da, e lumea lor. E vremea lor. Dar când n-a fost?”, scrie Andreea Pora în revista 22, preluând formula lui Dan Tapalagă din editorialul publicat în urmă cu două zile pe Hotnews.ro. Acolo, Tapalagă vorbea despre circumstanța agravantă a actualei crize din societatea românească: presa e de partea corupților. Andreea Pora susține însă că, deși neliniștea jurnalistului de la Hotnews e perfect îndreptățită, nu e prima oară că România se găsește într-o asemenea situație. În celelalte dăți, corupților nu le-a mers până la urmă, bula lor s-a spart de fiecare dată. De ce ar fi acum altfel? „Trompetele de care vorbeşte amar Dan Tăpălagă, scrie Pora, au mai sunat și altădată, le-au tot vestit victoriile (...) în acești 27 de ani. E adevărat că acum par a răsuna mai puternic și mai insistent ca altădată. Doar par. Pentru că în realitate sună a disperare, a pustiu și jale. A marș funebru. Nu vor câștiga și ei știu asta. Lumea lor strâmbă va mai dăinui, dar ei vor fi la pârnaie. Se vor uita la ea printre gratii. Cum deja se uită destui”. Iată cum e rezumat în 22 ce întâmplă acum în România: ei, guvernanții, „Vor să rescrie trecutul, făcând din eliberatori călăi, mistifică realitatea deversând zilnic cisterne de minciuni, slăbesc statul cu fiecare lege pe care o dau și fac legi speciale ca să se pună la adăpost și să fure mai bine, aruncă economia în aer, nu s-ar da îndărăt nici să ne scoată din UE, dacă asta ar fi în avantajul lor. Terfelesc absolut orice - valori, memorie -, își bat joc de vocile independente și de elita intelectuală, își disprețuiesc profund propriii votanți. (...) Atmosfera a ajuns iarăși irespirabilă”. Andreea Pora îi îndeamnă însă pe români să-și amintească de mineriade, de guvernarea Adrian Năstase - premierul care a pus pentru prima oară zgardă presei -, apoi de perioada mogulilor Sorin Ovidiu Vântu și Dan Voiculescu. „Nu le-a ieșit pe deplin niciodată. Părea că se prăbușește totul în jur, dar nu s-a prăbușit cu adevărat. Au ținut țara pe loc, au adus populația la exasperare, desigur, dar în final au pierdut”.
În același săptămânal, 22, Cristian Câmpeanu constată că, în clipa de față, aproape toți patronii de presă, scrisă sau audio-vizuală, au probleme cu justiția. Toate televiziunile de știri, cu o singură excepție – ProTV - deformează realitatea conform intereselor patronilor lor. Care sunt ele? „Să se demonstreze că justiţia din Romania nu funcţionează corect, că deciziile sunt influenţate politic, anchetele făcute la ordin, că judecătorii și procurorii acționează sub șantajul dosarelor de la SIPA, că se comit o mulțime de abuzuri și că pușcăriile României trebuie transformate rapid în sanatorii înainte să încasam amenzi fantasmagorice de la CEDO”.
Un tablou nu mai puțin neliniștitor poate fi contemplat și dincolo de granița de vest a României. Eliza Frîncu (revista 22) scrie despre situația Ungariei, primul stat european pentru care Parlamentul European pare dispus să activeze articolul 7 din Tratatul european, respectiv să-i suspende dreptul de vot. Motivul – îngenuncherea statului de drept, inclusiv a libertății presei, de către guvernul Viktor Orban.