Your browser doesn’t support HTML5
Iulian Chifu critică pe blogurile Adevărul tendința de a institui în Republica Moldova un fel de idee că o coabitare/colaborare între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc e inevitabilă și, cumva de dorit. Chiar și partidele de opoziție conduse de Maia Sandu, Andrei Năstase, Viorel Cibotaru, mai nou Renato Usatîi, împărtășesc oarecum ideea, cu nuanțări diferite, firește, de cele ale partidelor aflate la putere. Chifu se teme că și Vestul european admite tacit că Dodon și regimul său sunt totuși frecventabile. Cum s-ar spune, cei doi își vor împărți zonele de dominație, astfel încât să controleze, până la urmă, totul. Deci o ierarhie clară, cu subordonarea lui Dodon faţă de Plahotniuc. Tema Oligarhului Rău care a Capturat Statul s-a mutat în tema Binomului, că tot e la modă sintagma şi dincolo de Prut, cu alt subtext, la fel de negativ. (...) mi se pare o impunitate şi o formă de extremism care merge pentru cei ce funcţionează prin turnuri de fildeş intelectuale dar nu au păşit niciodată în administraţie şi nu au habar de funcţionarea reală a instituţiilor în Republica Moldova”. Analistul crede că România ar trebui să fie mai atentă cu forțele unioniste de dincolo de Prut, care pot reprezenta o formulă de contracarare a procesului de mai sus.
Într-un text difuzat de Hotnews.ro, istoricul Radu Ioanid, de la Holocaust Memorial Museum din New York, semnalează din nou un anumit grad de toleranță a instituțiilor din România față de diverse manifestări pro-legionare. „Este cazul a doi demnitari (un secretar si un subsecretar de stat) din guvernul actual care s-au manifestat public in repetate rânduri în favoarea lui Mircea Vulcănescu și a unor legionari notorii rămaşi condamnaţi”. Și liberalii - „un partid istoric (...) care a avut un premier asasinat de legionari, acceptă încă faptul că primarul Clujului refuză să aplice legea în cazul străzii denumite după Radu Gyr și are probleme grave la Direcția de Cultura a municipiului, iar unul din reprezentații PNL în Consiliul de Administraţie al TVR se manifesta în continuare public pentru reabilitarea liderilor legionari”, scrie Ioanid. Notează și că s-au exprimat solicitări de reabilitare a lui Mircea Vulcănescu și Vintilă Horia. „Cei care militează pentru reabilitarea criminalilor de război români și a ideologilor fascismului românesc duc în fapt o politică anti-naţională de subminare a prestigiului naţional si internaţional al unei Românii democratice”.
Pe site-ul contributors.ro, Edward Lucas ajunge la concluzia că tutelarea Estului european de către Vest după căderea cortinei de fier a fost o greșeală. Dovada o găsește în capacitatea unor state, cum sunt cele baltice, de a recupera în ritm uimitor din decalajul față de statele fondatoare ale Uniunii Europene. De la 25% din produsul intern brut al Uniunii, cât avea la desprinderea de Uniunea Sovietică, Estonia a ajuns astăzi la 60%.