Your browser doesn’t support HTML5
Presa din România a preluat în rezumat un articol publicat de Stratfor despre apropiata vizită în România și în alte țări europene a noului președinte francez Emmanuel Macron. Potrivit Stratfor, Macron merge în România, Austria, Slovacia, Cehia și Bulgaria ca să discute statutul muncitorilor francezi în statele central și est-europene. Pe 24 august se va întâlni la Cotroceni cu omologul său Klaus Iohannis și, susțin surse de la Palatul Elysee, întâlnirea se va axa pe tema muncitorilor francezi detașati. Comisia Europeană ar vrea să reia discuția asupra schimbării legislației privind statutul europenilor care muncesc într-o altă țară europeană. Pe un set de propuneri deja avansate, dialogul s-a blocat, mai multe țări se tem că cetățenii lor plecați la muncă în Europa vor fi plătiți mai prost decât cetățenii din țara respectivă. Emmanuel Macron încearcă, se pare, să găsească în acest turneu o cale de compromis, se arată într-o știre publicată de ziare.com.
Mai multe comentarii se opresc azi la politicile de neînțeles ale guvernării de coaliție asigurate de Partidul Social-Democrat și Alianța Liberalilor și Democraților. Ion M. Ioniță, în Adevărul: „PSD a reuşit performanţa unică să-şi dea jos propriul guvern şi să pornească în primele şase luni de guvernare cam câte o criză pe săptămână. A creat convingerea că nu ştie ce să facă la guvernare şi că metoda favorită de conducere este să arunce ţara în haos după care vine şi spune că renunţă la tot ceea ce speriase opinia publică. După care o ia de la capăt”. Au schimbat premierul și miniștrii, dar și sub conducerea lui Mihai Tudose miniștrii fac și declară ce le trece prin cap. Premierul ar vrea să facă figură de lider autoritar, dar realitatea îl contrazice deja. În articol sunt destul exemple. În același timp, arată Ion M. Ioniță, cele două partide de guvernare fac ce vor în parlament, pentru că nu au o opoziție reală. Rămâne un mare paradox: Din punct de economic, România stă mai bine ca niciodată. Are o creștere economică de invidiat – peste 5% anual. „Având răbdare şi oferind un program de creşteri salariale moderate, dar stabile, PSD ar fi câştigat uşor şi alegerile din 2020”, spune Ioniță. A preferat însă să defileze cu un program electoral irealist. „Rămâne un mare mister de ce PSD îşi bate cuie în talpă. De la conflictele iscate din senin la măsurile nesustenabile care pot duce totul de râpă. Este un comportament absurd. Iar singura explicaţie plauzibilă este că oamenii ăştia, dincolo de interesele lor de moment pe care ştiu să le urmărească, nu pricep nimic din ceea ce înseamnă să guvernezi o ţară. Nu realizează că incompetenţa, lăcomia şi aroganţa cu care guvernează îi vor scoate din scena mai devreme decât credeau”.
Cod roșu de prostie se intitulează tableta săptămânală de la Adevărul (secțiunea bloguri) a scriitorului Petre Barbu. El nu se referă însă la chestiuni politice și economice, ci pur și simplu la prostirea în masă a românilor prin interminabilele știri catastrofice despre vreme: cod galben de caniculă, de vijelii, de grindină, cod portocaliu, cod roșu etc. Ca să fii om de lume azi, ori măcar să pari deștept, scrie Petre Barbu, trebuie să înveți să conversezi... despre vreme.