„Presa românească face de una singură răul pe care trolii Moscovei se agită să-l provoace în alte părți” (Dan Tăpălagă/ Hotnews.ro)

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei românești

Site-ul ziare.com difuzează o știre despre declarațiile făcute la TVR Cluj de președintele Republicii Moldova Igor Dodon. Acesta a cerut României să renunțe la ideea unirii și, ca să convingă, să semneze tratatul bilateral, prin care ar demonstra că recunoaște statalitatea Moldovei. Dodon a mai spus că „multe proiecte unioniste sunt finanţate de politicieni din România şi de conducerea ţării”, precum și că „țara sa nu are ambiții teritoriale în România, chiar dacă foarte mulți din dreapta Prutului sunt pe pamânturi moldovenești”.

„Într-o lume tot mai îngrijorată de noile tactici agresive de război informațional dezvoltate de Rusia, România se pregătește singură pentru a fi cucerită mediatic”, scrie Dan Tăpălagă pe site-ul Hotnews. „În timp ce țări ca Statele Unite, Germania sau chiar organizații ca NATO încearcă să contracareze noile arme perfectate de Rusia, presa românească face de una singură răul pe care trolii Moscovei se agită să-l provoace în alte părți”.

Jurnalistul se oprește la un exemplu recent: Daniel Dragomir, un fost ofiţer de informaţii cercetat în mai multe dosare penale, „lanseaza în spațiul public o serie de minciuni cu scopul de a slăbi instituții cheie în stat. Cea mai mare parte a presei le prezintă pe post de adevăruri nechestionabile, iar pe Facebook o mare de postări majoritatea anonime, fără identitate asumată, le prezintă drept fapte dovedite”. Mai multe persoane vizate vin apoi cu precizări clarificatoare, dar nimeni nu le mai ia în seamă.

Scopul fostului SRI-ist a fost atins: „​Agentia Sputnik, controlată de guvernul rus, a mers chiar mai departe și l-a numit pe Dragomir cel mai important ofiter SRI al momentului”, iar despre dezvăluirile sale a spus că sunt de tip Edward Snowden”. Fapt este, mai citim în articolul lui Dan Tăpălagă, că publicul este inundat cu fake news din toate părţile, îngropat într-o avalanșă de titluri senzaționaliste. România își vulnerabilizează singură instituțiile cheie din stat pe baza unor atacuri bine orchestrate din interior”.

Valentin Naumescu semnează pe Contributors o analiză a receptării în România a discursului lui Jean Claude-Juncker la Strasbourg zilele trecute. În primele ore după raportul privind starea Uniunii, autoritățile de la București s-ar fi îmbătat singure cu apă rece, felicitându-se reciproc pentru marile izbânzi: România a fost invitată să fie membru co-fondator al unei Uniuni Europene reformate; summit-ul din 2019 se va organiza la Sibiu. Asta să fie? Naumescu crede că declarațiile privind rolul României erau destinate altor urechi, nu celor ale politicienilor de la București.

Jean Claude Juncker, care își va încheia mandatul în prima parte a anului 2019, ar fi dat o notă de „​optimism debordant”, vorbind despre „vântul în pânzele Uniunii Europene”, pentru că și-ar dori, firește, o ieșire triumfală, ceea ce nu-i ușor, având în vedere că urmează o reformă dură a Uniunii. „​Juncker pare astfel să se distanţeze de politica reală din Uniunea Europeană actuală şi să vorbească mai mult despre idealurile lui, despre lucruri de care ştie că oricum nu se vor întâmpla, dar care îi pregătesc o imagine de părinte (re)fondator al Uniunii, ceea ce evident este fals. Este opinia analistului de la contributors.ro.