„Lui Dodon i s-a indicat, de la Moscova, uşa României” (Răzvan Voncu/„Adevărul”)

Degringolada din Partidul Social-Democrat (Stefan Vlaston/blog Adevărul).

„Dacă la Bucureşti se iese (în stradă) pentru statul de drept, la Chişinău se iese pentru România, ca unică soluţie pentru existenţa statului de drept”, scrie Lulea Marius Dorin pe blogurile „Adevărul”. El crede că miile de basarabeni care au manifestat chiar în prima zi a Anului Centenar al Marii Uniri realizează că „singura soluţie pentru criza continuă în care se zbate (Republica Moldova) este (...) Unirea cu România”.

Răzvan Voncu semnalează de asemenea pe blogurile „Adevărul” o premieră: Igor Dodon a trimis o felicitare președintelui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Naționale a României, 1 Decembrie. I se pare o schimbare de atitudine după ce președintele de la Chișinău s-ar fi făcut cunoscut, și înainte, și după alegerile prezidențiale, în special prin „nenumăratele insulte la adresa istoriei, culturii şi politicii româneşti”. Ce să se fi întâmplat? Răzvan Voncu crede că pur și simplu „Lui Dodon i s-a indicat, de la Moscova, uşa României...”, iar asta pentru că Rusia s-ar putea să nu mai aibă interes să conserve tensiunile din Republica Moldova. O îndeplinire a scopurilor sale în Siria i-ar asigura controlul asupra spațiului Mediteranei e Est, deci implicit și rezolvarea problemei cu Ucraina. Fiindcă, arată jurnalistul, „multe state occidentale sunt gata, de fapt, să recunoască anexarea Crimeei şi (...) o soluţie federală în Donbas”.

Presa comentează azi degringolada din Partidul Social-Democrat și urmărește permanent derularea acestei crize interne. Liviu Dragnea ar fi ajuns un „cadavru” politic, de care nu mai ascultă nimeni, consideră Ștefan Vlaston. În comentariul publicat ca blogger la „Adevărul”, el își argumentează părerea cu detalii de manifestația de sâmbătă din Piața Victoriei. Cum știm deja, primarul social-democrat al capitalei, Gabriela Firea, a dispus organizarea unui Târg sau Festival de Crăciun exact în spațiul folosit în mod tradițional de protestatari. Câteva zeci de oameni au împiedicat lucrările de amenajare și, brusc, jandarmii au încetat să-i mai alunge, se pare că la ordinul premierului Mihai Tudose. Presa presupune deci un conflict deschis în interiorul principalului partid de guvernământ. Cu două mize: conducerea partidului și funcția de premier. Ștefan Vlaston reamintește că PSD a mai votat o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern. A doua ar fi de tot râsul. Așadar, actualul premier poate fi destul de sigur pe funcție. Chiar dacă, la limită, aripa Liviu Dragnea ar obține demisia sau demiterea sa, e posibil ca președintele Iohannis să schimbe majoritatea parlamentară. „Totul pică cum nu se poate mai prost, ţara nu are buget şi riscă să intre în anul viitor şi fără buget, şi fără o conducere coerentă a statului”.

România traversează, la nivel politic, o dramă, scrie Ioana Ene pe site-ul ziare.com. Pe de o parte, PSD arată tendințe dictatoriale. Dar „Până când opoziția nu se va manifesta ca o autentică alternativă, coagulată, cu proiect solid, stradă și rezistență punctuală (...) nu va exista nicio șansa de construcție. Vom funcționa mereu pe avarie”. Este apoi problema generală a tuturor partidelor: lipsa de lideri. La care se adaugă „lipsa unei instituții cu adevărat independente care să funcționeze ca ultim arbitru. Adică ceea ce ar trebui să fie Curtea Constituțională”. „Din păcate, în România CCR a devenit un jucător politic, anexă a puterii politice, iar derapajul (...) este atât de grav încât a fost sesizat și la Bruxelles”.