„Ce bine miroase asta a finanțare de campanie pe șest” (Cristian Tudor Popescu/ Republica.ro)

„Mobilizarea PSD seamănă cu aducerea minerilor la București în 1990, de către Ion Iliescu” (Victor Pițigoi/ Ziare.com)

Un articol prezent pe site-ul Digi24 și semnat de Laurențiu Mihu desprinde din victoria lui Andrei Năstase în alegerile locale pentru Chișinău un semnal important și pentru România: utilitatea alegerilor în două tururi de scrutin. El „sporeşte reprezentativitatea şi legitimitatea câştigătorului, căci una e să câştigi alegerile cu 50% plus unu după două tururi şi alta cu 30% sau mai puţin din primul tur. Apoi, (...) permite o competiţie mai largă şi le acordă o şansă reală unor actori noi (partide sau independenţi). Sau: încurajează electoratul să opteze pentru cine vrea (în turul I) şi apoi să dea un vot pragmatic, în turul II”.

Mihu reamintește că liderul social-democrat Liviu Dragnea a declarat sus și tare: „eu vreau să ne unim cu Moldova", dar în fapte nu a făcut decât să blocheze în fel și chip apropierea. Una dintre modalități este și decuplarea României de la sistemul de vot mult mai democrat în două tururi de scrutin.

Un subiect nou se încălzește cu fiecare zi în tonul presei: înfiinţarea Fondului Suveran de Investiții. Cristian Tudor Popescu, de la republica.ro, folosește o ironie usturătoare: ar fi mai bine să-i spunem „Fondul SOVERAN”, de la SOV, adică Sorin Ovidiu Vântu, cel care a creat așa ceva în anii nouăzeci, celebrul Fond Național de Investiții, o escrocherie gigantică de pe urma căreia stă acum la pușcărie.

Claudia Pârvoiu semnează pentru Hotnews.ro o analiză a ceea ce surprinde în decizia recentă a Parlamentului de la București. Fondul Suveran de Investiții nu a mai așteptat opinia Eurostat, deja cerută; aportul în numerar la constituirea fondului a fost majorat enorm, de la 1,85 miliarde lei la 9 miliarde lei; sunt cooptate 33 de companii naționale, unele dintre ele cu datorii mari și care nu prea au ce aport să aibă; nu se spune ce fel de investiții se vor face și nici cine răspunde dacă toată această poveste va fi un eșec. Există fonduri suverane și în alte țări, Norvegia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iran, dar sunt finanțate complet diferit, „din resurse pe care le au în exces, fără a pune în pericol companii de stat”. Concluzia o trage tot Cristian Tudor Popescu: „Ca să nu se mai încurce cu guvernul Vioricăi Dăncilă, și-a asigurat accesul direct la o căpiță de bani ai cetățenilor acționari pentru a da impresia că, în fine, se vor porni atât de absentele investiții din programul de guvernare și a-și putea finanța nestingherit combinațiile clientelare și electorale. Cică pe lângă banii statului vor fi atrase și surse private – ce bine miroase asta a finanțare de campanie pe șest...”.

Ziarul Adevărul a realizat o investigație cu ajutorul corespondenților săi locali privind modul în care face rost PSD de cei 300.000 de „suporteri” pe care zice că îi aduce la București sîmbătă seara de la ora 20, în Piața Victoriei, ca să protesteze împotriva „abuzurilor justiției”. Reporterii cotidianului au descoperit că sunt convocați bugetarii, cei cărora li s-au mărit lefurile, cei cu funcții sunt amenințați cu concedierea dacă nu vin. Totuși la Cavnic, în Maramureș, există un primar care a declarat că nu aduce niciun om în sprijinul „penalului” Liviu Dragnea, iar la Vrancea, Marian Oprișan susține că nu face nicio mobiliare o să vină cine vrea.

În fine, Victor Pițigoi scrie la ziare.com că mobilizarea asta seamănă cu aducerea minerilor la București în 1990, de către Ion Iliescu.