Va reveni ex-premierul Iurie Leancă în fruntea ministerului de externe? (I.Volnițchi / Tribuna.md)

„Pionii laundromatului rusesc” (Rise.md)

Comentatorul politic Igor Volnițchi scrie despre posibila revenire a lui Iurie Leancă în fruntea Ministerului Afacerilor Externe. Într-un editorial publicat pe tribuna.md, Igor Volnițchi explică faptul că „puterea are nevoie de încă un jucător cât de cât important pe segmentul de centru-dreapta pro-european şi care ar putea intra în graţiile factorilor de decizie europeni, de aceea, probabil, şi este aruncat în joc Iurie Leancă”. Autorul mai scrie: „chiar dacă guvernarea depune eforturi considerabile, nu prea se bucură de încredere în ochii partenerilor externi”. O altă explicație, potrivit lui Igor Volnițchi, ar fi faptul că partidul condus de Iurie Leancă ar putea adera la coaliția de guvernare, iar funcţia de şef al diplomaţiei moldoveneşti va fi o răsplată.

Tot tribuna.md scrie despre o posibilă migrare a unui nou grup de deputați la fracțiunea Partidului Democrat. Citând surse anonime, tribuna.md notează că ar fi vorba de câţiva deputaţi care au fost aleşi în Parlament pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova şi care anterior au părăsit rândurile acestei formaţiuni şi au aderat, în calitate de deputaţi neafiliaţi, la coaliţia majoritară ce a învestit Guvernul Filip în ianuarie 2016.

Ziarul de Gardă citează un raport al Feedom House, care spune că una dintre cele mai mari probleme ale Republicii Moldova rămâne a fi corupția. Totodată, ratingul sistemului judecătoresc a scăzut din cauza intimidării judecătorilor care nu se conformează cu agenda politică, dar și din cauza lipsei reformelor care să asigure integritatea judecătorilor noi numiți. Citând raportul Feedom House, Ziarul de Gardă mai notează că legătura dintre corupție și control politic asupra instituțiilor publice a fost evidențiată de tărăgănarea investigării fraudelor bancare.

La același subiect a vorbit și comentatorul Vlad Țurcanu pentru Radio Chișinău. El observă că Republica Moldova a coborât pe locul 19 în topul celor 29 de țări analizate, fiind considerată un stat „cu regim hybrid”. După părerea lui Vlad Țurcanu, „acest lucru înseamnă că procesele electorale, independența justiției și cadrul juridic au involuat în ultimii zece ani în pofida investițiilor de zeci de milioane de euro în sistemul judecătoresc”. Asta s-a întâmplat deoarece „reformele au fost mimate, iar puterea politică i-a protejat din răsputeri pe judecătorii compromiși”, mai explică expertul.

Rise.md a publicat o investigație despre „pionii laundromatului rusesc”. Cu alte cuvinte este vorba de zeci de moldoveni săraci care au ajuns în plasa grupărilor criminale rusești. Ancheta dezvăluie cum oameni simpli au ajuns să figureze în contracte de sute de milioane de dolari, cu voia sau fără voia lor.