Intr-un articol publicat pe blogurile Adevarul, Lulea Marius Dorin anunta ca fostul presedinte al României, Traian Basescu, s-a lansat in viata politica din Republica Moldova ca lider de facto al Partidului Unităţii Naţionale. Nu exista zi în care Basescu să lipsească de la întâlnirile oficiale cu cetăţenii sau de pe ecranele televizoarelor, scrie bloggerul, care ii rezuma viziunea politica: PUN este un partid nou înfiinţat. «Traian Băsescu a fost suficient de realist ca să afirme să vrea să obţină acele procente care să ducă partidul în Parlamentul Republicii Moldova şi apoi să asigure formarea unei majorităţi pro-vestice (pro-europene) şi că nu se pune problema să obţină singur în 2018 suficiente procente ca să preia guvernarea». Intentia este deci de «blocare a accesului socialiştilor la putere prin mobilizarea electoratului unionist spre un partid de nişă, fără trecut şi care vine cu garanţia că votul nu va fi trădat». Dupa ce Partidul Liberal, care a incorporat cel mai mult din principiile unioniste, a pierdut capital electoral, PUN ar veni să adune din nou alegatorii dezamagiti. Comentatorul-activist crede ca, in acest moment «corpul unionist dur ajunge undeva la 30-35%». Nu e putin, iar Traian Basescu face déjà impresia unui politician experimentat, cu un calibru care, crede bloggerul de la Adevarul, nu-si gaseste echivalent in Republica Moldova.
In Cotidianul, Calin Marchievici prezinta principele teme de pe agenda reuniunii de la Bucuresti a Adunarii Parlamentare a Aliantei Nord-Atlantice: securitatea în bazinul Mării Negre, amenințarea militară și cea informațională a Rusiei. Articolul se refera la rezolutiile pregatite aprobare. Una dintre ele priveste „transformarea informației în armă“, iar ținta principală este Federația Rusă. «Se cere „înființarea unei instituții speciale“ care să contracareze dezinformarea de sorginte rusă, folosind „arma adevărului“. Cum se va face acest lucru? Prin „încorporarea aspectelor mass-media în formarea militarilor“, prin „dezvoltarea competențelor IT“ ale cetățenilor și prin „dezvoltarea gândirii critice“ ».
George Mioc alege ca subiect al comentariului din România libera calitatea jurnalismului care se face in România acum. « Mediile sociale sunt extraordinare în lupta de guerillă împotriva regimului pesedist de ocupație, dar ele trebuie alimentate cu informație de calitate. Din păcate, publicațiile care oferă acea informație pe care PSD-ul o vrea ascunsă sunt pe cale de dispariție». Mioc se adreseaza mediului de afaceri, in calitate de antreprenor şi om de dreapta: «uniţi-vă şi rezistaţi asaltului bandei pesediste. Plecaţi capul şi veţi fi storşi de bani şi aruncaţi la gunoi!». Cu alte cuvinte, presa independenta din Romania, nucleele de jurnalisti care fac investigatie adevarata trebuie sustinute financiar.
Doi comentatori - Petrisor Peiu de la ziare.com si Traian Ungureanu de la Adevarul – consemneaza esecul politicii regiunilor profesate pana acum de Uniunea Europeana. «Democraţia rămîne la putere doar cu susţinerea naţiunii şi prin politica unui stat naţional. Asta au uitat liderii postbelici vest-europeni şi asta nu ştiu noile generaţii de est-europeni» este convingerea lui Traian Ungureanu.