Rusia acuză UE că ar bloca deliberat vaccinul Sputnik V

Uniunea Europeană (UE) ar bloca deliberat, din motive politice, omologarea vaccinurile ruseşti anti-COVID-19, a acuzat marţi şeful Serviciului de Informatii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) verifică de mai multe săptămâni vaccinul rusesc Sputnik V şi este de aşteptat că va decide aprobarea lui în vară.

"Rezistenţa oficialilor UE este o adevărată frână în calea extinderii vaccinării în ţările europene", a spus Narîşkin.

Rusia a acuzat în mai multe rânduri Occidentul de manevre politice împotriva vaccinului său, care a fost aprobat până acum pentru utilizare în aproape 70 de ţări. În Uniunea Europeană, Ungaria este singura țară care a folosit vaccinul Sputnik V, printr-o licență națională. Pentru moment este sub semnul întrebării daca pașaportul european de vaccinare va include și Sputnik V.

Parlamentul Ucrainei a votat marţi pentru destituirea ministrului sănătăţii Maksim Stepanov, acuzat de eşecul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 şi al răspunsului ţării la pandemia de coronavirus. Ucraina este una dintre ţările europene cele mai afectate de pandemie.

De la începutul pandemiei, Ucraina, ce are o populaţie de 41 de milioane de locuitori, a înregistrat peste 2 milioane de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care 48.469 de decese.

Până la 18 mai, un număr de 948.330 de ucraineni au primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19.