Rusia condamnată din nou într-un dosar legat de regiunea transnistreană

Regiunea transnistreană, tineri recruți, 5 aprilie 2021.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat din nou Rusia într-un dosar privind detenția unor persoane în regiunea transnistreană. Curtea s-a pronunțat în cauza Mîrca v. Republica Moldova și Rusia, la 27 aprilie, un dosar care se referă la detenția ilegală a doi reclamanți, interdicția impusă acestora de a-și contacta rudele și relele tratamente suferite de către primul reclamant în timpul detenției sale în regiunea transnistreană, relatează Radio Chișinău.

Vezi și: Drepturile omului în regiunea transnistreană: „Cine mă va apăra?”

Curtea a notat că, deși Republica Moldova nu deține un control efectiv asupra raioanelor sale de est, jurisdicția sa se răsfrânge asupra persoanelor care se află pe teritoriul său recunoscut de comunitatea internațională. Totuși, obligațiile Republicii Moldova se limitează doar la luarea unor măsuri diplomatice, economice, judiciare și altele, în limitele competenței sale și ale dreptului internațional.

Cu referire la responsabilitatea Federației Ruse, Curtea a notat că aceasta a contribuit militar și politic la crearea regimului separatist din „rmn” în anii 1991-1992. Curtea a stabilit că Rusia a exercitat un control efectiv asupra structurilor „rmn” în perioada relevantă, constatând responsabilitatea acesteia pentru încălcarea drepturilor reclamanților garantate de Convenție.

Ascultă: Captivi în matrioșka totalitară: răpiri, COVID, militarism

Curtea a obligat Federația Rusă să achite 20000 de euro primului reclamant și 12500 de euro celui de-al doilea reclamant, în calitate de despăgubiri pentru prejudiciul moral, precum și 2100 de euro pentru costuri și cheltuieli.