Rusia și China se declară solidare în fața sancțiunilor occidentale

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și omologul său chinez, Wang Yi, Guilin, 23 martie, 2021

Miniștrii de externe ai Chinei și Rusiei s-au întâlnit în semn de solidaritate în fața unor sancțiuni occidentale impuse țărilor lor pentru încălcarea drepturilor omului și reprimarea opoziției. Wang Yi și Serghei Lavrov s-au întâlnit în orașe din sudul Chinei, luni și marți, și au cerut un summit al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU în chestiunea sancțiunilor.

Cei doi au respins ceea ce consideră a fi amestec din afară în afacerile interne ale țărilor lor și au spus într-o declarație comună că „nu există un singur standard pentru modelul democratic”. Declarația survine la o zi după ce Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și Canada au anunțat sancțiuni împotriva unor oficiali chinezi din cauza abuzurilor din provincia chineză Xinjiang față de comunitatea etnicilor uiguri, majoritar musulmani.

Lavrov a spus că Moscova și Beijingul consideră că Statele Unite încearcă să se sprijine pe alianțe politice și militare din epoca Războiului Rece pentru a aplica o lovitură arhitecturii legale internaționale. Rusia a fost la rândul său ținta mai multor runde de sancțiuni internaționale.