Amintiri încă dureroase la zece ani după evenimentele de la Beslan

Portrete ale celor peste 300 de victime la Școala No. 1, astăzi în ruină.

Amina Kachmazova la fostul bufet al Școlii Nr. 1. Amina avea doar opt ani la data evenimentelor și își amintește cum militanții islamici au ucis un bărbat, cerîndu-le celorlalți ostateci să rămînă „liniștiți”. Ea nu a auzit niciodată despre vreo „explozie”. Astăzi studentă la Vladikavkaz, Amina și-a pierdut un ochi, rănită în schimbul de focuri dintre militanți și forțele de securitate ruse. 

Amintirea uneia dintre elevele ucise în lupte, Oksana Kokova, în casa părintească de la Beslan.

„O simt ca și cum ar fi încă printre noi” spune tatăl unei eleve ucise, Ruslan Kokov, astăzi în vîrstă de 63 de ani.

Nadezhda Gurieva, astăzi la 54 de ani, o profesoară de istorie, în clasa în care a predat timp de peste 20 de ani, pînă la atentatul produs în urmă cu un dececiu. a history teacher, stands in the classroom at School No. 1 where she taught for more than 20 years. The curtains she put up with her son, Boris, still hang in the windows. Nadezhda -- or Nadya, as she prefers -- was taken hostage with her three children. Boris and her older daughter, Vera, died and their bodies burned in a fire sparked by explosives on the last day of the siege. They were 14 and 11. Boris and Vera had been scheduled to perform a dance at the school to mark the first day back. Vera's body was identified by the dress she had worn specially for the dance. Nadya and her youngest daughter escaped. Nadya now teaches in a new school built across from School No. 1. 

Azamat Dzebisov, văr cu Zaur, ambii luați ostateci la 1 septembrie 2004, împreună cu mama lui Azamat. Corpul lui Zaur a fost descoperit ars în gimnaziul complexului școlar... Azamat, astăzi în vîrstă de 20 de ani , este student la Moscova.

Lena Gaitova și surorile ei, Rozita și Zarina Tsirikhova, aveau 12, 10, respectiv 14 ani la 1 septembrie 2004. Cele trei fete au scăpat cu viață, nu însă și fratele lor Alan, de 16 ani, ucis în confruntarea din Școala de la Beslan.

Kristina Dzgoyeva avea 11 ani și a venit la școală cu sora ei mai mică Dzera și cu mama lor. Dzera a fost omorîtă în asaltul asupra școlii...
 

Mormîntul tinerei Dzera, alături de cele ale victimelor de la Beslan, în cimitirul denumit de localnici „Micul oraș al îngerilor”....

În ultimele zile, localnicii au curățat mulțimea de păpuși și jucării depuse în amintirea celor uciși în sala de gimnastică din Școala de la Beslan, pentru a face lor noilor depuneri de obiecte ce vor fi aduse de localnici cu ocazia celro trei zile de ceremonii în amintirea celor morți în urmă cu zece ani. În cadrul comemorărilor, la Vladikavkaz, capitala Oseției de Nord, va fi interpretat un Requiem, iar în cea de-a treia zi vor avea loc servicii funerare în aminirea celor ce și-au pierdut viața.