Râuri din Balcani sufocate de gunoi

Cândva unul din cele mai curate din Europa, rîul Lim din Serbia a fost din nou înfundat cu deșeuri după indundațiile de la jumătatea lunii ianuarie.

În 26 ianuarie, muncitori și activiști de mediu au împins cu bărcile  gunoaiele la mal și le-au încărcat în camioane, în apropiere de orațul sîrbesc Priboj.

În medie, cam 25 de camioane sunt încărcate zilnc cu deșeuri.

„Scoatem afară frigidere, congelatoare, animale domestice moarte. Am găsit chiar și o piatră de mormânt. Până nu vezi, e greu să-și imaginezi ce poate fi aruncat în rîu”, a declarat Europei Libere Sinisa Lakovic de la Asociația Ecologică.

Orașul Priboj din sudestul Serbiei, pe unde curge rîul Lim, este punctul zero pentru acumularea de tone de deșeuri aruncate în gropi de gunoi prost gestionate, sau direct în apele care curg în Balcanii de vest.

Deși situația se îmbunătățește încet, Sinisa Lakovic a spus Europei Libere ca cea mai mare cantitate de gunoi vine din Montenegru. 

„La Bijelo Polje e o zonă industrială exact pe malul rîului Lim. La Berane sunt două cimitire de mașini pe malul Limului, unde sunt depozitate piesele care nu se pot vinde, bare, rezervoare, capote. Imediat ce nivelul Limului crește, toate astea ajung la noi”.

Acum patru ani, au fost instalate bariere plutitoare pentru a proteja turbinele hidrocentalei Potpec de lângă Priboj.

Anul trecut, cam 1.500 de metri cubi de gunoi au fost înlăturate din mai mult de 50 de gropi ilegale de gunoi din bazinul rîului Lim.

Rîul Drina în apropiere Visegrad din Bosnia-Herțegovina a fost și el transformat în depozit de deșeuri, când el se întoarce spre sud-vest și devine rîul Lim.

„Această problemă a devenit perdominantă în ultimele două decenii la Visegrad, și e un dezastru ecologic semnificativ”, spune activistul de mediu Dejan Furtula.



 

Vedere aeriană a deșeurilor care plutesc pe Drina.

„E o sursă de îngrijorare pentru noi toți, pentru că se pare că n-am reușit să rezolvăm problema asta de așa de multă vreme”, spune Furtula.