În briefingul de presă susținut la sediul PSRM, Stoianoglo a calificat rezultatele scrutinelor din 20 octombrie drept „un miracol” și a acuzat guvernarea de mai multe ilegalități, printre care controlul asupra Comisiei Electorale Centrale (CEC) și abuzul de resurse administrative.
Fostul procuror general a mai spus că „consultanții puterii” au încercat să asocieze popularitatea ideii de integrare europeană cu „candidatul lor aflat în criză de credibilitate” și că astfel viitorul european al R. Moldova ar fi fost adus „pe marginea unei totale discreditări”.
Your browser doesn’t support HTML5
În turul doi al alegerilor, Stoianoglo a declarat că va avea o „agendă unificatoare”, care va cuprinde printre altele și promovarea unei direcții clare pentru „dezvoltarea suverană în familia europeană a națiunilor”. Candidatul PSRM a spus că mizează pe susținerea altor formațiuni, fără a spune care sunt acestea, lideri politici și de opinie, afirmând că ar exista o „șansă imensă” pentru a câștiga la 3 noiembrie, când ar trebui să aibă loc al doilea tur al prezidențialelor.
Stoianoglo a lansat și el o contraofertă pentru Maia Sandu. El a acceptat ideea de organizat o dezbatere, dar pus și câteva condiții, printre care ca aceasta să aibă loc pe o „platformă neutră” și să fie condusă de doi moderatori, unul propus de Sandu și unul de el.
- Te-ar putea interesa și: Maia Sandu îndeamnă la mobilizare generală în turul doi și îl cheamă la dezbateri pe Alexandr Stoianoglo
O invitație la dezbateri a lansat și președinta Maia Sandu, candidata susținută de PAS, în conferința de presă susținută cu mai puțin de o oră înainte. Șefa statului nu a oferit detalii despre eventuale condiții, ci a spus doar că echipele de campanie urmează să ia legătură și să stabilească toate condițiile.
Potrivit rezultatelor preliminare, Maia Sandu a acumulat 42,37% din sufragii, în timp e Alexandr Stoianoglo a obținut 26,02% din numărul total de voturi.
În total, la scrutinele din 20 octombrie au participat 1.562.705 de alegători, ceea ce reprezintă 51,68% din numărul total de cetățeni cu drept de vot incluși în listele electorale. Peste 240 de mii de alegători au votat în diasporă.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te