Lideri sovietici „submarini”

O sculptură a lui Vladimir Ilici Lenin acoperită cu alge  Aleea Liderilor, cum e numit acest sit submarin, a fost inaugurată în 25 august 1992, când scafandrul Vladimir Borumenski a scufundat primul bust.

O scufundătoare trece prin fața unui bust al lui Stalin. Andrei Nekrasov, unul din primii care au fotografiat monumentele, a declarat Europei Libere că proiectul a început după destărmarea Uniunii Sovietice, când statuile sovietice erau date jos de pe soclurile lor și distruse. Aceste statui detestate au fost puse în mare, „departe de mâinile vandalilor”.

Monumentele se află la 12-15 metri adîncime, la apeoximativ 100 de metri depărtare de Capul Tarhankut.

Capul Tarhankut.

Fotograful profesionist submarin Nekrasov spune că a descoperit statuile în 2000 sau 2001.

„Eram cu un prieten și făceam poze, când brusc am avut senzația că cineva se uită la noi... Era fața marelui revoluțonar Vladimir Ilici Lenin acoperită de alge”.

Cosmonautul Iuri Gagarin și bancul de pești. 

Situl submarin se află la cam 7 kilometri depărtare de prima localitate, așa că doar scufundătorii dedicați pot vizita acest muzeu neobișnuit.

Lenin privind spre suprafață. „E un loc frumos, dar apa e teribil de rece. Am încercat să înotăm, dar ne-am dat seama repede că e ma bine să bem o bere pe faleză uitîndu-ne la mare”, spune unturis rus care a vizitat locul în 2016.

Lenin și Marx. Nekrasov spune că după furtunile de iarnă cei doi pot fi găsiți căzuți unul peste altul. 

Gagarin din nou. Nekrasov spune că e greu de spus dacă ironia sau nostalgia l-a motivat pe fondatorul acestui muzeu submarin.