Spania, Marea Britanie vor să spună adio COVID-ului. Nu e prea devreme?

Premierul spaniol Pedro Sanchez

Pe fondul înmulțirii cazurilor de infectare cu tulpina Omicron a COVID-19, cel puțin două țări europene, Spania și Marea Britanie, discută o posibilă reconsiderare a statului bolii – sintetizabilă în expresia „să învățăm să trăim cu COVID-19”.

Într-o apariție la televiziune, luni seară, premierul spaniol Pedro Sanchez a spus că guvernul său discută dacă să abordeze COVID-19 ca pe gripă sau alte maladii endemice.

Potrivit cotidianului El Pais, experții din sănătate deja lucrează în Spania la un nou sistem de colectare a datelor, care deja nu va mai consemna fiecare caz, individual, de infectare cu coronavirus de tip nou.

Premierul spaniol a mai spus că ministra sănătății Carolina Darias este în contact cu oficialii UE pentru a sugera ca schimbarea să aibă loc la nivelul întregului bloc cu 27 de membri.

În viziunea spaniolilor, unul din argumentele în favoarea avbordării endemice a COVID-19 este că mortalitatea în rândul persoanelor infectate a scăzut de la 13% în perioada cea mai gravă la sub un procent, în prezent.

Între timp, în Marea Britanie, premierul conservator Boris Johnson a spus luni că țara sa face progrese în combaterea tulpinii Omicron și intenționează să reducă perioada de izolare a celor infectați cu ea la numai cinci zile.
De marți, în aceeași logică, în Marea Britanie capătă o greutate mai mare testele rapide – pozitivii asimptomatici nemaifiind obligați să meargă la test PCR.

### Vezi și... ### Omicron și OMacron în barca UE, pe când Putin lichidează Memorialul rusesc

Potrivit ziarului Independent, ministrul sănătății, Sajid Javid, este favorabil reducerii perioadei de izolare – dacă experții din sănătate o aprobă.

Michael Gove, ministrul britanic al administrației locale, a spus că țara se îndreaptă spre un model de „conviețuire cu COVID-19”. Planul său ar fi ca restricțiile să fie ridicate treptat în Marea Britanie, pe parcursul unei luni.

„Există și alți coronaviruși care sunt endemici și cu care putem trăi – virușii evoluează, astfel că devin mai puțin dăunători, dar mai răspândiți”, a spus Gove.

El a recunoscut însă că dat fiind numărul foarte mare de infectări din prezent, din Marea Britanie, înainte să se poată simți o schimbare în bine, urmează câteva săptămâni „foarte dificile”.

Parcă pentru a confirma acest avertisment, OMS a avertizat marți că peste jumătate din populația Europei se va infecta cu Omicron în următoarele 6-8 săptămâni.