Sportivi sub acoperire: Fotografii ale sportivelor afgane sfidând amenințările talibanilor

O echipă afgană de fotbal feminin fotografiată în Kabul. Femeile și fetele trebuie să își ascundă identitatea cu burqa - hainele și vălul care le acoperă complet fața, lăsând doar o plasă prin care se vede. Pentru că fac sport, ele se expun intimidărilor, amenințărilor și, în unele cazuri, bătăilor din partea propriilor membri ai familiei.

O luptătoare afgană de arte marțiale mixte cu trofeele sale în Kabul.

O tânără care, după venirea talibanilor, a fost bătută de mama ei și batjocurită de vecini a rămas distrusă. „Nu mai sunt aceeași persoană”, a spus ea. „De când au venit talibanii, mă simt ca și cum aș fi moartă".

Talibanii aflați la putere le-au interzis femeilor să facă sport și le-au exclus din majoritatea școlilor și din multe domenii de activitate. Mai multe femei au pozat pentru un fotograf AP pentru portrete cu echipamentul sporturilor pe care le îndrăgeau. Deși nu poartă neapărat burqa în viața obișnuită, ele au ales să își ascundă identitatea cu burqa pentru că se tem de represaliile talibanilor și pentru că unele dintre ele continuă să practice aceste sporturi în secret.

O tânără afgană practicând taekwondo în Kabul.


 

Fotografia unei femei afgane care practică Muay Thai, sau box thailandez, în Kabul.

O femeie afgană, Sarina, în vârstă de 20 de ani, expertă în arte marțiale mixte, își amintește cum, în august 2021, concura într-un turneu feminin local într-o sală de sport din Kabul. S-a răspândit vestea printre spectatori și participante că luptătorii talibani care avansau se aflau la periferia orașului. Toate femeile și fetele au fugit din sală. A fost ultima competiție la care a participat vreodată.

O femeie boxer din Kabul.

Talibanii le-au intimidat și hărțuit, de asemenea, pe femeile care au participat în trecut la viața competițională, făcându-le adesea ca, de frică, să nu se mai antreneze nici măcar în particular.

Tânără afgană cu skateboardul în Kabul.

Sub regimul taliban, fetele nu au voie să urmeze cursurile gimnaziale și liceale. Luna trecută, talibanii au ordonat ca toate femeile să fie, de asemenea, scoase din universități.

O femeie afgană care practică jiujitsu, o artă marțială japoneză, pozează în Kabul cu un baros pe care îl folosește pentru exerciții de forță.

Autoritățile talibane au promis în repetate rânduri că vor permite fetelor mai mari de clasa a șaptea să se întoarcă la școală, dar nu și-au onorat promisiunile.

O femeie afgană cu bicicleta ei de curse în Kabul.

Pe lângă alte interdicții, talibanii le-au interzis femeilor și să viziteze parcurile sau sălile de sport. Ei le cer să își acopere fața și părul atunci când sunt în public. De asemenea, au restrâns la maxim posibilitatea ca femeile să lucreze în afara casei. Cel mai recent, le-au interzis femeilor să lucreze pentru organizațiile neguvernamentale.

Fete afgane din Kabul practicând wushu, o artă marțială chineză.

Chiar și înainte ca talibanii să preia puterea, mulți membri ai societății profund conservatoare din Afganistan se opuneau sporturilor feminine, considerându-le o insultă la adresa modestiei femeilor și a poziției lor în societate.

O jucătoare afgană de cricket în Kabul.

Un purtător de cuvânt al Organizației sportive și al Comitetului olimpic național al talibanilor a declarat că autoritățile caută o modalitate de a relua sportul pentru femei prin construirea unor săli de sport separate. Dar nu a oferit niciun termen și a spus că sunt necesare fonduri pentru a face acest lucru.

O voleibalistă afgană din Kabul.

O femeie afgană povestește că, în ziua în care talibanii au intrat în Kabul, antrenorul ei a sunat-o pe mama ei și a îndemnat-o să-i spună fiicei să plece din țară. Dar mama ei a refuzat să transmită mesajul, deoarece nu voia ca fiica ei să plece. Când a aflat de mesaj, aceasta și-a tăiat venele și a trebuit să fie dusă la spital. 

„Lumea devenise dintr-odată întunecată pentru mine”, a spus ea.

Baschetbalistă afgană din Kabul.

 

Femei afgane care practică Muay Thai.

Una dintre sportivele afgane spunea: „Chiar dacă viața mea era dificilă, obișnuiam să am încredere în mine și știam că, depunând efort, pot face ceea ce îmi doresc. Acum nu mai am prea multe speranțe."