SUA susține Lituania „să facă față presiunilor din China comunistă”

Ministrul de Externe al Taiwanului, Joseph Wu, vorbind despre schimbul de reprezentanți diplomatici cu Lituania, Taipei, 10 august 2021

Statele Unite și Lituania au convenit asupra unor „acțiuni bilaterale coordonate” pentru a susține statul baltic să facă față presiunilor din China comunistă cu privire la decizia sa de a avea legături cu Taiwanul. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut sâmbătă convorbiri pe această temă cu ministrul de externe al Lituaniei, a anunțat diplomația lituaniană.

China, la 10 august, a cerut Lituaniei să-și retragă ambasadorul de la Beijing și a spus că își va retrage trimisul de la Vilnius deoarece Lituania a aprobat Taiwanului, pe care China comunistă îl pretinde ca parte a sa – să-și deschidă o ambasadă folosind propriul său nume. Într-o declarație separată, Departamentul de Stat american a anunțat că secretarul Blinken „a subliniat solidaritatea Americii cu aliatul nostru NATO și partenerul nostru din UE, Lituania, în fața comportamentului coercitiv al Republicii Populare Chineze”.