Sute de persoane protestează la Minsk împotriva planurilor de integrare ale Belarusului în Rusia

Minsk. 20 decembrie 2019

Sute de persoane s-au adunat la Minsk pentru a doua oară în ultimele zile pentru a protesta împotriva planurilor de integrare ale Belarusului în Rusia.

Aproximativ 1.600 de persoane au mers pe 20 decembrie în piața capitalei Belarusului având pancarte albe cu dungi roșii - steagul interzis al primei republici independente din Belarus - , precum și steaguri și afișe ale Uniunii Europene mesaje împotriva integrării cu Rusia vecină.


Manifestanții au scandat „Independența!” și „Trăiască Belarus!”. Marșul și mitingurile au avut loc în timp ce președinții Rusiei și Belarusului s-au întâlnit la Sankt Petersburg pentru a doua oară în ultimele zile pentru a discuta problemele bilaterale pe fondul presiunii crescute a Moscovei asupra Minskului pentru o integrare mai mare.

Pe 7 decembrie, cei doi lideri au discutat problema în stațiunea Soci de la Marea Neagră. Activiștii din Belarus au organizat proteste timp de două zile la rând.

La începutul săptămânii, mai mulți activiști de opoziție de frunte au fost arestați și condamnați până la 15 zile de închisoare pentru că au participat la marșurile și mitingurile din 7 decembrie, considerate ilegale de autorități.