Svetlana Chesari („Noua Opțiune Istorică”): fără niciun ban în campanie, pentru ecologie și revoluție tehnologică

Svetlana Chesari, Partidul „Noua Opțiune Istorică”, Chișinău 1 iulie 2021

Europa Libera continuă să vă prezinte actorii politici înscriși în cursa electorală. Cu nr. 21 în buletinul de vot va figura Partidul „Noua Opțiune Istorică”. Am întrebat-o pe Svetlana Chesari, președinta formațiunii, care este miza apropiatului scrutin parlamentar anticipat din 11 iulie.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu electoral: Svetlana Chesari „Noua Opțiune Istorică”

Europa Liberă: Ce miză are acest scrutin parlamentar anticipat?

Svetlana Chesari: „Miza este foarte de mare deoarece societatea, de fiecare dată, este pusă la o răscruce, la o cumpănă. Dorim să schimbăm lucrurile din țară, să avem totuși o țară dezvoltată, independentă aparent, dar, din păcate, nu avem. Ceea ce ne dorim de fiecare dată. Se recurge la tot felul de manipulări și de asta am hotărât să ne lansăm în această campanie electorală, să aducem mesajul echipei noastre absolut pragmatic, care ar corespunde agendei internaționale, care ar propune societății Republicii Moldova un plan de acțiuni, o programă în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a localităților după spiritul și principiul orașelor inteligente, orașelor verzi. Aici presupune inclusiv dezvoltarea socială și incluziune socială.”

Europa Liberă: Și oferta cu care veniți în fața alegătorilor la ce se reduce?

Svetlana Chesari: „Oferta care?”

Europa Liberă: Oferta electorală.

Mai multe despre concurentul electoral Partidul „Noua Opțiune Istorică” citiți aici

### Vezi și... ### 21 Partidul „Noua Opțiune Istorică”

Svetlana Chesari: „Oferta electorală este...”

Europa Liberă: Ce promite?

Astăzi suntem în incertitudine și în ceață totală și această instabilitate derutează.

Svetlana Chesari: „Cetățeanul, totuși, să se simtă tratat ca un consumator adevărat al serviciilor publice, al serviciilor de justiție, al serviciilor furnizate de sectorul economic; tratat cu respect, dar să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat până acuma - să fie reduse la zero drepturile noastre în calitate de consumatori, cei care, în ultimă instanță, plătim absolut toate cheltuielile și cotizăm acest stat și să avem posibilitate să transmitem instrumentul puterii legale și să pretindem ca separarea puterilor în stat să aibă loc, să fie una veritabilă, să aibă loc conlucrarea între puteri, dar să nu mai ajungem la un stat capturat.

Respectiv, în cazul în care va funcționa democrația, pardon, vom avea un stat de drept, ne vom simți cetățeni cu capacitatea de a prevedea ce ne așteaptă ziua de mâine. Or, noi, ca cetățeni, astăzi suntem în incertitudine și în ceață totală și această instabilitate derutează și mai mult.”

Your browser doesn’t support HTML5

Svetlana Chesari, partidul „Noua Opțiune Istorică”

Europa Liberă: Care este doctrina formațiunii?

Ne orientăm spre agenda deja globală, nu geopolitică.

Svetlana Chesari: „Doctrina formațiunii este de centru-stânga, avem un program absolut pragmatic.

Ne orientăm spre agenda deja globală, nu geopolitică. Ne dorim foarte, foarte mult ca să ieșim din zona războiului geopolitic, să nu mai fim teren de război al marilor puteri, dar să putem totuși să le prezentăm o ofertă de dezvoltare, o ofertă de a acționa în vederea prevenirii schimbărilor climatice, de a îmbunătăți mediul ecologic, economic, de a ne alinia la standardele internaționale. Iar în ceea ce privește politicile inovaționale, care sunt promovate la nivel global pentru a preveni schimbările climatice.”

Europa Liberă: Dar când vorbiți despre doctrina de centru-stângă a nu vă mai identificați cu alte formațiuni? Pentru că pe acest segment electoral totuși există suficiente partide.

Svetlana Chesari: „Deși toți se străduiesc să ne atribuie la o formațiune sau alta, noi suntem autonomi. În cazul în care accedem în parlament, vom fi deschiși spre colaborare și implementare a planului de dezvoltare a țării.”

O Moldovă după modelul suedez

Europa Liberă: De obicei, în Republica Moldova, când se spune viziune de centru-stânga se are în vedere partidele care vor o apropiere mai mare de Moscova, iar cele cu viziuni centrul dreapta la o apropiere mai mare de Occident.

Svetlana Chesari: „Noi mai mult ne-am asocia cu ceea ce se întâmplă în Suedia. Modelul suedez, adică dezvoltarea socială și confortul social, care oferă un Guvern funcțional și o consecutivitate în acțiuni și, evident, o educație pe potriva cetățenilor în vederea respectării regulilor care asigură o societate dezvoltată.”

Europa Liberă: Și totuși, la aproape 30 de ani de independență, nu s-a făcut abstracție de votul geopolitic în Republica Moldova. Cum ați anticipa o relație bună, pe care să o aibă Republica Moldova și cu Estul, și cu Vestul?

Svetlana Chesari: „Agenda globală, acuma, după pandemie, s-a schimbat. Lucrurile sunt evidente și deja, poate că ar exista confruntări geopolitice, dar noi ar trebui să evităm aceste confruntări. Să-i lăsăm pe ei, pe marile puteri, să-și conformeze agendele, scopurile, iar noi să ne aliniem la agenda internațională și să contribuim la dezvoltare, la diminuarea efectelor care conduc la schimbările climatice.”

Europa Liberă: Dar o relație bună cu Rusia și cu Uniunea Europeană, cu Estul și cu Vestul, cum ar trebui să se aranjeze?

Svetlana Chesari: „Și Uniunea Europeană are standarde care urmează să fie preluate, și Rusia are tehnologii pe care nu le putem neglija. Și anume implementarea noilor tehnologii ale agendei globale inovaționale care este adoptată și de către ruși, și de către Est, și de către Vest, ar fi o cale de unitate în acest sens și de a merge spre un scop comun.”

Să adoptăm agenda globală: noi tehnologii și lupta cu schimbările climatice

Europa Liberă: Cooperarea moldo-rusă, de exemplu, pe ce ar trebui să se bazeze?

Svetlana Chesari: „Pe noile tehnologii de dezvoltare durabilă a societății noastre și pe simbioza între mediul economic, politic, academic pentru dezvoltarea și edificarea societății.”

Europa Liberă: Să luăm câteva domenii și, poate mai concret, să le spuneți celor care vă urmăresc și de la care așteptați să vă dea votul. În plan economic, cum vedeți o relație bună moldo-rusa?

Svetlana Chesari: „Pe agenda globală se pune problema implementării agendei în ceea ce privește politicile unei economii circulare: zero emisie CO2, zero deșeuri, care poluează oceanele, mediul, subteranele. Dacă vom merge pe această agendă, respectiv, vom asigura o viață de calitate înaltă, vom asigura sănătatea cetățenilor, vom asigura și locuri de muncă, care sunt evidente că vor fi create în procesul de implementare a tot felul de proiecte…”

Europa Liberă: Eventual, ajungeți parlamentar în legislativul de la Chișinău și urmează să efectuați o vizită la Moscova, să aveți întrevederi cu colegii din Duma de Stat a Federației Ruse. Ce subiecte abordați?

Svetlana Chesari: „Evident, vor exista astfel de colaborări, dar eu având această agendă, cred că aceste subiecte de asociere a mediului academic, economic anume pentru transmiterea bunelor practici atât de aici spre Rusia, cât și din Rusia spre Moldova, atât din Europa spre Moldova, cât și din Europa spre Rusia. Recent, Rusia a ratificat și Acordul Verde al Uniunii Europene, adică a făcut bilateral o înțelegere în privința implementării noilor tehnologii.”

Europa Liberă: Dar o agendă moldo-rusă include inclusiv identificarea unei soluții durabile pentru conflictul transnistrean, aflarea la muncă temporară sezonieră sau cu o ședere mai lungă a cetățenilor Republicii Moldova care își câștigă acolo bucata de pâlnie, exporturile mărfurilor moldovenești pe piața Federației Rusie. Aceste probleme prioritar și-ar aștepta rezolvarea.

Svetlana Chesari: „Rezolvarea prioritară este în aceea ca noi să îmbunătățim nivelul de trai aici, în Republica Moldova, să fim un exemplu și pentru cetățenii de dincolo de Nistru, care să își dorească și ei la fel să acceadă la mediul favorabil de dezvoltare socială. Moldova are o problemă majoră, securitatea energetică, care debusolează și economia, și societatea și ne afectează grav pe noi, consumatorii. În vederea autonomiei în ceea ce ține de de securitate energetică ne propunem, totuși, să fie implementate politicile propuse de către Uniunea Europeană. care facilitează drepturile consumatorului și tariful diferențiat oferă soluții pentru susținerea producerii energiei verzi.

Uniunea Europeană deja și-a pus targetul să ajungă la 80 de procente de producere a resurselor energetice din surse regenerabile și, respectiv, își aliniază la acest scop-target și Rusia cerințele și își modernizează atât economia, cât și societatea, în vederea alinierii la agenda globală inovațională.

Am venit cu o propunere și cu un program de inovare a societății per ansamblu, care ar cuprinde toate ramurile sociale.”

Europa Liberă: În relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană ce perspective ați întrevedea ?

Svetlana Chesari: „Republica Moldova, din păcate, dat fiind istoricul pe care l-am avut, are o imagine de țară nu prea favorabilă. Am avut ocazia, în legătură cu promovarea proiectului, pe care l-am lansat, Smart City, pe forță și inițiativă proprie, am avut ocazia să interacționăm cu vicepreședintele Parlamentului european și alte organizații europene care, mă rog, toți ne aduceau aminte de imagine și de degradarea imaginii în legătură cu tot ce s-a întâmplat în societate. Or, noi ne propunem să avem o imagine bună, să fim credibili în raport cu partenerii de dezvoltare.”

Europa Liberă: Cum se recâștigă această imagine?

Svetlana Chesari: „Această imagine se recâștigă prin aceea ca într-adevăr să avem o democrație veritabilă și să fie legea funcțională. Eu am avut, pe parcursul activității mele, posibilitatea și ocazia să interacționez cu experți la nivel internațional și toți menționaг сă da, cadrul legal este unul bun, dar, din păcate, el nu se respectă. Și asta observăm noi, în societatea noastră. Nerespectarea legii ne duce la degradare totală. Deci, în cazul în care se vor respecta principiile democratice neamestecul politicului în puterea judiciară ar da o garanție enormă.”

R. Moldova raportează reforme

Europa Liberă: De ce Republica Moldova rămâne restanțieră la implementarea reformelor? Aveți un răspuns la această întrebare?

Svetlana Chesari: „Republica Moldova raportează reformele. Știu că le raportează, dar, din păcate, toate reformele sunt mimate și toată agenda care este propusă pentru a schimba lucrurile spre bine sunt cumva mușamalizate, manipulate, de multe ori sunt prezentate și furnizate date false. De asta și vrem să accedem în legislativ pentru a asigura ca și reglementările, și promisiunile față de societate să fie realizate și să contribuim la nivelul de credibilitate a Republicii Moldova”

Europa Liberă: Pe câte mandate contați?

Svetlana Chesari: „Nu știu. Să vedem, alegătorul va decide. Eu acum contez pe aceea că va fi înțeleasă poziția partidului nostru și vom accede în parlament. Ulterior, deja o să fim la judecata alegătorului.”

Pentru votul electronic

Europa Liberă: Despre votul din diaspora și votul din stânga Nistrului. Ce părere aveți și cum ar trebui ajutați cetățeni cu drept de vot să își exercite această opțiune?

Svetlana Chesari: „Eu îi consider pe toți cetățenii egal în fața legii și egali de a veni să își exercite dreptul la vot, de a alege, de a mandata dreptul său, de a contribui la edificarea și guvernarea acestui stat.

Aș vedea o soluție prin modernizarea procesului de vot. În primul și în primul rând introducerea votului la distanță. Deci, digitalizarea ar soluționa și ar înlătura orice divergență, care apare și speculațiile.

Să fim sinceri și să recunoaștem că pe seama diasporei se manipulează, se speculează. De ce eu ca cetățean nu aș putea sta în confort când mi se oferă această posibilitate tehnico-științifică pe care a furnizat-o societatea să stau în fața calculatorului și să aleg, să-mi deleg votul, dar nu să merg în ploaie, vânt și să stau în fața secțiilor de votare pentru a exercita dreptul la vot?”

Europa Liberă: Votul prin corespondență depinde de votul din Parlament. Votul electronic, prin corespondență, depinde de votul deputaților din legislativ.

Svetlana Chesari: „Păi da, asta e voința așa cum dorim noi. Să accedem și să modernizăm într-un sfârșit, deoarece posibilități sunt.”

Europa Liberă: E nevoie de modificarea Сodului Electoral.

Svetlana Chesari: „Este nevoie de modificare a Codului Electoral și a procesului respectiv, electoral, și alinierea la noile tehnologii, despre care am vorbit. Țările care au fost în același spațiu cu noi, cum ar fi Estonia, care și-a digitalizat toate domeniile: și economice și financiar-bancare și, inclusiv, sociale. La ei totul e la distanță. Vedem că societatea prosperă și avansează, și merge spre progres.

Ne declarăm anti-sistem, pentru telemedicină și învățământ la distanță

Apropo, sloganul în campania respectivă a partidului pe care îl reprezint, Noua Opțiune Istorică, este un slogan de solidaritate și progres. Acest slogan, în evoluție, l-am propus spre a fi adoptat și în calitate de denumire în 2013 încă, dar, din păcate, congresul de pe atunci a susținut o altă denumire fapt pentru care în 2013 am fondat fundația „Solidaritate și progres” care a implementat pași concreți, planuri de acțiuni, de eficiență și de dezvoltare durabilă a municipiului Bălți, Ungheni, Ialoveni. Am avut o colaborare fructuoasă, însă din motivul că am avut un stat capturat și instrumentele pe care le-am avut, am avut de suferit și ca societate civilă.”

Europa Liberă: Ce scenarii post-electorale puteți anticipa astăzi?

Svetlana Chesari: „Eu aș anticipa scenarii pozitive, deoarece suntem pe principiul dezvoltării evolutive, nu spre revoluții și instigare la violență și la ură. Ne dorim ca sistemul care există, ne declarăm anti-sistem deoarece sistemul care a fost în perioada statului capturat și de până la statul capturat. Bine, am avut ocazie în 2019, am avut deja o declarație pur publică, dar, din păcate, a fost o declarație nu și schimbarea lucrurilor. Sistemul este același și acționează pe același principiu de stat capturat.”

Europa Liberă: Cine ar merita să guverneze Republica Moldova după 11 iulie?

Svetlana Chesari: „Eu consider că Partidul nostru ar merita să ne guverneze, deoarece am alineat o echipă de ingineri care cercetează și sunt deschiși spre tehnologii, arhitecți, sociologi, economiști, medici, care acceptă și vor să fie introdusă telemedicina, mediul academic care se pronunță pentru învățământul la distanță.

Eu sunt pentru învățământ la distanță. Doar că urmează a fi îmbunătățite prestațiile și aplicațiile digitale. Ceea ce s-a întâmplat în perioada pandemică a demonstrat că societatea noastră nu este nici pe departe pregătită pentru acest lucru. Or, noi ne propunem să avem o colaborare foarte intensă cu cetățenii, să-i organizăm în tot felul de hub-uri ca să se informeze despre schimbările care urmează a fi aduse în societatea noastră.”

Europa Liberă: Câți bani ați cheltuit în această campanie electorală?

Svetlana Chesari: „Zero.”

Europa Liberă: Adică niciun bănuț?

Svetlana Chesari: „Niciun bănuț.”

Europa Liberă: Și se poate face campanie electorală fără bani?

Svetlana Chesari: „Eu cred că da. Da. Acuma media socială, plus la toate iată garanția că s-au dat lupte pentru faptul că radiodifuzorii publici și de nivel național să fie obligați să ofere spații de eter pentru a prezenta platformele. Din păcate, ne mai ciocnim cu partizanate politice, dar este un lucru de depășit. Dar aducem mulțumiri radiodifuzorilor că ne oferă această posibilitate.”

Europa Liberă: Și rămâneți la ideea că e chiar cu putinţă o campanie electorală fără niciun bănuţ?

Svetlana Chesari: „Da este. Noi ne-am convins și din istorie, din micile revoluții din societatea noastră că este posibil. În campania pe rețelele de socializare să îți aduci mesajul, să devii credibil și să convingi cetățenii că lucrurile urmează a fi schimbate.”