UE a aprobat prelungirea sancțiunilor împotriva lui Viktor Ianukovici și a șapte persoane

Președintele Ucrainei de-atunci, Viktor Ianukovici (stânga), îi face cu ochiul lui Vladimir Putin

Diplomați ai Uniunii europene spun că ambasadorii din blocul comunitar au aprobat prelungirea înghețării activelor impuse fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici și a șapte persoane din cercul său de apropiati pentru deturnarea fondurilor de stat ucrainene. Vorbind cu condiția anonimatului, mai mulți diplomați ai UE care sunt familiarizați cu această chestiune au declarat că cei 27 de ambasadori au convenit pe 3 martie eliminarea fostului prim-ministru Serhi Arbuzov și a fostului ministru al educației, Dmitro Tabacinik, din lista sancțiunilor. De asemenea, au dat undă verde prelungirii cu șase luni a sancțiunilor împotriva a 177 de persoane și 48 de entități pe care blocul le consideră responsabile pentru subminarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Bruxellesul a impus măsurile împotriva fostului președinte ucrainean pro-Kremlin, a membrilor familiei și a aliaților săi politici apropiați la scurt timp după prăbușirea guvernului său la sfârșitul lunii februarie 2014.

Diplomați ai UE au declarat pentru postul nostru de radio că au existat discuții despre eliminarea de pe listă a fostului ministru Oleksandr Klimenko, și a fiului fostului președinte, Oleksandr Ianukovici, dar că cei doi vor rămâne sub sancțiuni pentru moment.