UE încearcă să găsească alternative gazelor rusești în Azerbaidjan

Baku a găzduit la 4 februarie a 8-a întâlnire ministerială a Coridorului sudic al gazelor, o rută care aduce resurse energetice din Marea Caspică în Europa.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, s-a aflat vineri, 4 februarie, la Baku, în încercarea de a diversifica sursele de energie ale continentului și de reduce dependența de gazul rusesc.

După întrevederea cu președintele Ilham Aliyev, Simson a declarat că UE își dorește creșterea volumelor de gaze achiziționate din Azerbaidjan. Această majorare este importantă „pe fundalul deficitului și creșterii prețurilor pe piață”, a spus comisarul european.

Din delegația lui Simson au făcut parte și oficiali din alte țări europene, Marea Britanie și Statele Unite. Reprezentanta UE a spus că Bruxelles-ul are relații „bilaterale puternice” cu Azerbaidjanul, țară pe care a numit-o „partener de încredere în furnizarea de energie”, în timp ce președintele Aliyev a menționat „noua fază” în cooperarea dintre UE și Azerbaidjan în domeniul energetic.