Un cetățean rus condamnat în SUA pentru crime cibernetice a fost extrădat în Rusia

Aleksei Burkov (în centru), la tribunal în Ierusalim, noiembrie 2019

Un cetățean rus condamnat la nouă ani într-o închisoare americană pentru infracțiuni cibernetice, Aleksei Burkov, ar fi fost trimis acasă, în ceea ce experții consideră că este o decizie neobișnuită pentru Departamentul de Justiție.

Agenția de știri rusă RIA a citat astăzi o declarație a Ministerului rus de Interne care spune că Alexei Burkov a fost returnat Rusiei.

Departamentul american de Justiție nu a răspuns imediat solicitării de comentării pentru postul nostru.

Burkov, în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat în iunie anul trecut de un tribunal districtual din SUA din Virginia pentru furtul a peste 20 de milioane de dolari de la consumatorii americani printr-un sistem de fraudă a cardurilor de credit.

Arkady Bukh, un avocat din New York, care a reprezentat zeci de clienți din lumea post-sovietică acuzați de crime, a declarat postului nostru că este „extrem de neobișnuit” ca Statele Unite să extrădeze un criminal în Rusia pentru a ispăși o pedeapsă cu închisoarea în Rusia. Avocatul a spus că nu-și poate aminti decât un singur alt caz similar în care Departamentul de Justiție a fost de acord să extrădeze un cetățean rus pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea decisă de o instanță americană în Rusia.

### Vezi și... ### Rusia ar fi gata să facă un schimb de presupuși criminali cibernetici cu SUA

Bukh a mai spus că decizia de extrădare a lui Burkov ar putea indica faptul că hackerul fie a dat informații Statelor Unite, fie că ar putea face parte dintr-un schimb.

El a spus că se așteaptă ca Rusia să-l elibereze pe Burkov din închisoare în câteva luni.

Burkov fusese subiectul unei lupte diplomatice de trei ani între Rusia, Israel și Statele Unite.

El a fost arestat la ordinul Departamentului american al Justiției în decembrie 2015 în timp ce părăsea Israelul și a fost extrădat în Statele Unite în noiembrie 2019.

Moscova presase guvernul israelian să-l trimită pe Burkov în Rusia.

După extrădarea lui Burkov din Israel în Statele Unite, Ministerul rus de Externe a acuzat Washingtonul că i-ar „vâna” pe cetățenii ruși din întreaga lume.