Your browser doesn’t support HTML5
Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi patru anchete publicate în ultima săptămână. Primul subiect se referă la lipsa de acces a persoanelor cu dizabilități la transportul public adaptat. Sute de persoane dependente de scaunul rulant sunt nevoite să apeleze la servicii de taxi atunci când trebuie să se deplaseze la distanțe mai mari de casă, de exemplu atunci când merg la medic. Transportul public încă nu este adaptat la necesitățile acestor persoane, asta deși mai multe acte normative în vigoare îi obligă pe transportatori să creeze condiții pentru toate categoriile de călători. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.
Un alt articol se referă la averile procurorilor de la PCCOCS. Cei mai mulți procurori din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) dețin în proprietate imobile luxoase și mașini scumpe, prețul cărora de cele mai multe ori nu este acoperit de veniturile declarate legal. Pentru a-și putea încadra proprietățile în limitele veniturilor declarate oficial, unii dintre angajații de la PCCOCS recurg la diferite șiretlicuri, indicând donații din partea rudelor sau diminuând considerabil prețul bunurilor deținute. Pentru a afla care sunt acestea, citiți articolul integral pe portalul Anticoruptie.md.
La rubrica investigații citiți despre cei 18 candidați care s-au înscris în cursa pentru cele patru locuri vacante în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Cei mai mulți au declarat imobile și mașini de lux, deși arată că s-au dedicat cercetărilor științifice și activității didactice, din care au avut venituri modeste. Cele patru locuri au devenit vacante după ce deputații au votat la finele anului trecut proiectul de lege care prevede majorarea numărului de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii de la 12 la 15, dintre care cinci trebuie să fie din mediul academic. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au radiografiat declarațiile pe avere ale candidaților și vă spun cine sunt cei care aspiră la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii doar pe portalul Anticoruptie.md.
Un alt subiect se referă la un teren public cu suprafața de aproape 800 de ari din centrul comunei Trușeni, suburbie a Capitalei, care a ajuns gratuit în posesia unui om de afaceri, în urma unei scheme în care este implicată biserica și reprezentanți ai autorității publice. Terenul a fost împărțit în loturi mai mici, destinate construcțiilor, iar în prezent acestea sunt vândute cu circa 2.000 de euro pentru un ar. Noul proprietar ar urma să se căpătuiască cu cca 1,6 milioane de euro, bani care ar fi putut să ajungă în bugetul local, dacă se organiza o licitație publică, așa cum prevede legea. Cazul a fost investigat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice după ce a fost sesizat pe Harta Corupției. Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi reflectate în investigațiile noastre.