Your browser doesn’t support HTML5
„În această săptămână citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice că magistratul Oleg Melniciuc a cerut strămutarea cauzei penale în care este învinuit de îmbogățire ilicită și fals în declarații de la Judecătoria Anenii Noi, sediul Bender, la o altă instanță egală în grad. Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție i-au respins cererea ca fiind neîntemeiată. Încheierea este irevocabilă. În cererea sa, Oleg Melniciuc a invocat că ședințele în dosarul său, numite pentru lunile martie şi aprilie 2020, nu au avut loc din cauza stării de urgență. Ulterior, după expirarea stării de urgență, ședința din 18 iunie nu a avut loc pentru că nu s-a prezentat avocatul, iar alte trei ședințe au fost contramandate pentru că judecătoarea Aurelia Pleşca, căreia i-a fost repartizată cauza penală, şi-a fracturat piciorul. Alte argumente ale magistratului, dar și motivarea încheierii Curții Supreme de Justiție, pe Anticoruptie.md.
La rubrica dosare de corupție aflați că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor. Cazul a fost semnalat de către portalul Anticoruptie.md la data de 1 iunie, în urma unei sesizări pe Harta Corupției. Inspectorii de integritate au constatat că în perioada decembrie 2019 - martie 2020, Oleg Ogor a deținut concomitent două funcții publice – mandatul de vicepreședinte de raion și calitatea de consilier în Consiliul raional Criuleni, contrar legislației în vigoare. Detalii, pe Anticoruptie.md.
Mai citiți pe portalul nostru și despre ultimele noutăți din dosarul Gumeniță. Curtea de Apel Chișinău a menținut miercuri sentința de achitare a fostului vicecomisar al poliției din Chișinău, surprins în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 în timp ce lovea cu piciorul un tânăr în Piața Marii Adunări Naționale. Decizia a fost luată la 11 ani de la eveniment. Dosarul Gumenița a fost examinat în instanța de apel timp de trei ani și jumătate. Magistrații au acuzat martorii, dar și partea vătămată de tergiversare, pentru că nu ar fi dat curs citațiilor. La ședințele de judecată s-a prezentat de mai multe ori mama lui Damian Hâncu, tânărul lovit cu piciorul de Gumenița. Parascovia Hâncu i-a acuzat pe magistrați, dar și pe avocații lui Gumenița că ar tergiversa intenționat examinarea dosarului. Femeia a mai comunicat că fiul ei s-a stabilit cu traiul în Franța, este dezamăgit de situația din Republica Moldova și nu mai dorește să revină în țară. Alte detalii, pe Anticorupție.md.
Dintr-o altă știre aflați că după Transparency International Moldova, și Centrul Național Anticorupție (CNA) critică dur proiectul de Lege cu privire la Curtea Anticorupţie a Republicii Moldova, propus de grupul parlamentar Pro Moldova. Experții CNA menționează că proiectul de lege ar putea duce la legalizarea abuzurilor de serviciu și a depășirii atribuțiilor de serviciu, ar putea încuraja conflictele de interese, favoritismul, precum și influențele necorespunzătoare. Într-o expertiză a proiectului, realizată de Direcţia legislaţie şi expertiză anticorupţie a CNA, se arată că proiectul conține o multitudine de factori de risc și riscuri de corupție generați de caracterul lacunar al prevederilor. Detalii, pe portalul nostru.
Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot ajunge subiectele unor investigații jurnalistice.”