Your browser doesn’t support HTML5
„Accesați portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice pentru a afla despre abuzurile și fraudele de zeci de milioane la Rezina, „protejate” de autorități. Organele de drept din Republica Moldova au lansat linii telefonice dedicate, numite linii verzi sau de încredere, și îi îndeamnă pe cetățeni să comunice cazuri de corupție, să dezvăluie abuzurile și practicile ilegale admise de funcționarii public, aleșii locali sau demnitarii de la conducerea entităților publice. La nivel oficial, autoritățile afirmă că mizează și pe rolul mass-media în acest sens, realitatea arată însă că anchetele jurnaliștilor de investigație despre schemele de corupție, abuzuri, cheltuirea frauduloasă a banilor publici sunt trecute cu vedere de cei care sunt obligați să întreprindă măsuri. Bunăoară, la Rezina, jurnaliștii de investigație rămân singuri în lupta cu cei care încalcă legea, abuzează de funcții și gestionează la bunul lor plac banul public. Detalii, la rubrica investigații de pe Anticoruptie.md.
Un alt articol îl are în vizor pe magistratul Ștefan Starciuc de la Curtea de Apel Comrat. El este unul dintre judecătorii respinși de patru ori de către președinții Vladimir Voronin și Nicolae Timofti, iar în prezent vrea să fie promovat în funcție administrativă. Dosarul său va fi examinat de membrii Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor, subordonat CSM, în ședința de vineri. Detalii despre petele din biografia judecătorului, pe portalul nostru.
La rubrica știri aflați că fostul procuror Anticorupție Andrei Băeșu, cercetat penal pentru amestec în înfăptuirea urmăririi penale la investigarea fraudei bancare, este unul dintre cei 16 candidați admiși la proba scrisă pentru ocuparea funcției de inspector de integritate în cadrul Autorității Naționale de Integritate. Acum câteva luni, fostul acuzator de stat a încercat să acceadă și în funcția de judecător. Anterior, acesta a fost vizat în mai multe anchete jurnalistice ale CIJM. În aprilie curent Băeșu a depus cerere și la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a accede în funcția de judecător. Atunci, subiectul a fost amânat, iar o lună mai târziu, membrii CSM i-au dat undă verde pentru a accede în funcția de magistrat. Mai multe detalii, pe Anticoruptie.md.
Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot ajunge subiectele unor investigații jurnalistice.”