Un ziar în fiecare seară: anticoruptie.md

Invitata este Mariana Colun de la anticoruptie.md.

„Accesați portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice pentru a citi o anchetă despre milioanele primăriei orașului Codru, îngropate sub un complex de locuit de lux. Primăria orașului Codru, suburbie a Capitalei, a fost fraudată de cel puțin 60 de milioane de lei în urma înstrăinării a două hectare de teren, pe care a fost construit un cartier cu apartamente de lux. Printr-o schemă alambicată în care au fost implicați și reprezentanți ai justiției, un grup de afaceriști a reușit să acapareze terenul. Lotul de pământ a fost cumpărat, fără licitație, cu doar două milioane de lei, conform prețului normativ al pământului, prețul de piață fiind de cca 30 de ori mai mare. Toate detaliile schemei, pe Anticoruptie.md.

La rubrica Dosare de corupție, citiți despre dosarul penal inițiat în primăvara anului 2012 pentru omorul lui Alexei Veretca în Codrii Orheiului, în care este învinuit și fostul deputat Constantin Țuțu. Dosarul rămâne fără finalitate. Cauza se află la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, în gestiunea magistratului Alexandru Spoială, iar din cele cinci ședințe programate pentru perioada 1 februarie - 1 octombrie a anului curent nu a avut loc niciuna. După ce Curtea Supremă de Justiție a anulat la 3 decembrie 2019 hotărârea precedentă a Curții de Apel Chișinău, prin care Ion Corcodel a fost condamnat la opt ani cu executare, iar Constantin Țuțu, Oleg Prutean, Dumitru Colomeiciuc și fostul polițist Vasile Cojocaru au fost achitați, toți cei cinci figuranți au revenit la statutul inițial de inculpați în dosar. Detalii, pe portalul nostru.

La rubrica de știri citiți despre decizia membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de a o sancționa disciplinar cu avertisment, pe judecătoarea Marina Curtiș de la Judecătoria Cahul, sediul Taraclia. Magistrata care are cinci copii și locuiește cu familia la Chișinău a solicitat de mai multe ori pe parcursul anului curent să fie transferată la o instanță mai aproape de locul de trai, dar a fost refuzată de CSM. Unul dintre argumentele invocate de Curtiș era că nu are sancțiuni disciplinare. Marina Curtiș a fost găsită vinovată că nu a examinat în termen 15 petiții parvenite din partea deținuților din Penitenciarul din Taraclia, care s-au plâns pe condițiile de detenție. Anterior, problema respectivă a fost examinată de Inspecția Judiciară și Colegiul disciplinar al CSM, dar nu au fost constatate abateri. La 21 februarie 2020, Plenul Colegiului disciplinar al CSM a menținut decizia privind nevinovăția magistratei Curtiș. Marina Curtiș a declarat în cadrul ședinței CSM că în calitate de judecător de instrucție are un volum mare de lucru, a activat și la Judecătoria Criuleni, iar o perioadă s-a aflat în concediu de boală, având un picior fracturat. În replică, un membru CSM a declarat că nu sunt scuze când un magistrat nu-și îndeplinește obligațiunile de serviciu. Raportorul pe caz, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, a avut o opinie separată față de majoritatea colegilor din CSM, invocând că nevinovăția Marinei Curtiș a fost demonstrată de Colegiul disciplinar. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.

Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi reflectate în investigațiile noastre.”