Your browser doesn’t support HTML5
„În ediția de mâine a GAZETEI de Chișinău, citiți „Privet din Tula!”, un articol semnat de Ilie Gulcă despre mașinăria pusă la cale de socialiști pentru fraudarea alegerilor prezidențiale. Odată cu lansarea procesului de înregistrare a diasporei pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, Rusia a ajuns pe primele poziții, de la 600 de alegători în 2019 la 5.533 în prezent. TV8 a identificat zeci de persoane care se află în R. Moldova, dar care ar vota pe 1 noiembrie în Rusia. Cel mai grav este faptul că în listele cu pricina figurează persoane cu funcții publice în cadrul unor administrații locale conduse de PSRM. Cazuri similare au fost semnalate de mai multe persoane care locuiesc în Occident și care au constatat că erau înregistrate deja pe site-ul CEC pentru a vota din Rusia, deși ele se află în Europa.
În același timp, Asociația Promo-LEX a semnalat recent o creștere stabilă a numărului de alegători din regiunea transnistreană și a celor fără domiciliu/reședință, inclusiv a celor care au emigrat, în timp ce datele cu privire la aceste 15% de alegători nu sunt actualizate cu regularitate și ridică niște semne de întrebare.
Comentatorul politic Nicolae Negru observă că nu avem atât de mulți cetățeni angajați în Rusia. În timp ce pe direcția transnistreană Dodon face tot ce este posibil ca să obțină cât mai multe voturi, programul zilei de alegeri pentru cetățenii aflați în Uniunea Europeană a fost redus cu patru ore. Ar fi necesar ca opoziția să reacționeze adecvat la aceste fapte ilegale ale socialiștilor și să le denunțe în justiție.
Editorialul de vineri semnat de Mircea V. Ciobanu ne readuce în amintire sloganul „Pentru libertatea noastră şi a voastră!”, lansat de polonezi în timpul Revoltei din Noiembrie, din anul 1830, într-o mișcare de emancipare naţională. Lozinca a fost afişată şi în 1968 în Piaţa Roşie din Moscova, când şapte disidenţi au protestat împotriva invaziei sovietice în Cehoslovacia, dar și de opoziția națională și democratică din țările baltice, care trăiește astăzi într-o altă lume, uitând de socialism și de „necuprinsa patrie”. Editorialistul își amintește acest slogan și în aceste zile, în care poporul din Belarus încearcă să devină liber de dictatură, o luptă care ne privește și pe noi în mod direct. Pentru că există, în continuare, trei modele sovietice, administraţia de la Kremlin, regimul colhoznic al lui Lukaşenko şi cazarma sovietică de la Tiraspol, fără a căror reformare radicală noi nu ne vom putea integra liber în sistemul economic și cultural european. Referindu-se la concetățenii încă nostalgici după URSS, editorialistul afirmă: „Libertatea e un bun concret şi poate aduce plusvaloare dacă ştii ce să faci cu ea. Naţiunile care ştiu să beneficieze de ea, prosperă. Dar când e marfă nesolicitată, fie şi la îndemâna oricui, nu e bună la nimic.”
Tot în GAZETA de Chișinău, Veaceslav Negruța scrie despre declarațiile date în această săptămână de către autorități, care afirmă că recoltele din acest an vor permite satisfacerea nevoilor interne de consum. În același timp, statistica oficială pentru trimestrul doi indică o reducere economică în termeni reali de 11,5% comparativ cu perioada respectivă a anului precedent. Trimestrele trei și patru, din păcate, vor fi la fel de complicate și negative. Autoritățile încearcă să arate bine în declarații până la alegeri, deși ar fi fost necesar de urgență un plan de măsuri anti-criză, precum și pachete de ajutoare cu caracter economic, financiar și social. Avem cea mai iresponsabilă guvernare, care aprofundează criza epidemiologică, ce se transformă în una economică, urmată de cea financiară, cu trecere treptată într-o criză umanitară. Guvernanții nu vin să ne arate cum și cu ce politici vor ajuta societatea să depășească această situație, dar încearcă să ne hrănească cu o nouă porție de baliverne doar pentru a-i asigura lui Dodon încă patru ani de mandat. Doar că minciuna nu poate fi de durată, iar realitatea introduce corectările necesare.”