Your browser doesn’t support HTML5
„Republica Moldova nu mai are, din 2018, o strategie de dezvoltare a sistemului de sănătate. Ultimul document complex care indica direcțiile de dezvoltare a fost aprobat în 2008 pentru zece ani. O analiză a unui expert internațional arată că strategia și-a atins o parte din obiective care erau importante acum un deceniu. Multe probleme au fost însă perpetuate: avem în continuare infrastructură slabă, plăți directe catastrofal de mari și niciun mecanism funcțional care să protejeze oamenii din categoriile cele mai sărace. Anume ei sunt și cel mai puternic afectați. Nu avem nici capacități de a identifica cât de calitativ sau necalitativ sunt prestate serviciile în sistemul medical. Analiza completă o găsiți pe site-ul nostru.
Important este și că 1 mie de doze de Remdesivir, medicament destinat tratamentului pacienților cu Coronavirus, a ajuns în Republica Moldova. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat că urmează o a doua tranșă, de încă 1.000 de flacoane care va ajunge în țară în două-trei săptămâni. Potrivit directorului Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, prețul de import al unui flacon este între 1.500 - 1.600 de lei. Covifor, denumirea comercială a Remdesivir, este produs de compania indiană Hetero Healthcare ce deține licență de producere din partea companiei americane Gilead, care a dezvoltat medicamentul.
Virusurile hepatitei B și C urmează să fie depistate cu ajutorul testelor rapide de diagnostic. Ministerul Sănătății a lansat un screeningul pentru aceste maladii, iar primele care vor fi testate sunt persoanele din grupurile cu risc crescut de infectare. Autoritatea speră că astfel, medicii de familie, care vor face testele, vor putea depista boala în faze timpurii.
La categoria Interviuri, aflați de la Victoria Cojocaru, director de proiecte la Asociația Obștească „Tinerele Femei Cernoleuca, cum activează organizația în vreme de pandemie. Covid19 nu a anulat nici virusul HIV, nici dependența de droguri, astfel că serviciile sociale și psihologice pe care asociația le acordă femeilor din grupurile de risc au acum o importanță și mai mare.
Tot pe Sănătate Info, la categoria știrilor externe, puteți găsi informații despre cum au reușit mai multe state să elimine restricțiile impuse în luna martie pentru evitarea răspândirii Coronavirului, dar fără să se confrunte cu noi focare de infectări. Găsiți, de asemenea, și un interviu cu virusologul german Christian Drosten.
Tradițional, vă invităm să ne citiți și pe Sanoteca.md unde găsiți articole utilitare din domeniul medical. De exemplu, puteți afla despre beneficiile pe care le aduce alergatul. Lista este lungă, așa că vă invităm pe site să le descoperiți pe toate.”
(Transcriere: Alla Ceapai)