Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md

Invitata serii este Elena Cioina.

Your browser doesn’t support HTML5

Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md

„Mai multe organizații neguvernamentale cer Ministerului Finanțelor să majoreze accizele la produsele din tutun, cel puțin la nivelul țărilor vecine. Activiștii solicită revizuirea cotelor minime ale accizelor per 1.000 de țigarete propuse în documentul privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021. Deși Ministerul Finanțelor propune o majorare, aceasta este nesemnificativă, astfel încât țări precum Ucraina sau Rusia au stabilite cote minime mai mari decât Republica Moldova. Semnatarii scrisorii menționează că resursele acumulate din accize pot fi direcționate în lupta cu Covid-19, o problemă de sănătate publică atât de gravă care ne consumă o bună parte din banii publici.

Potrivit documentului privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, propus spre consultare publică pe 5 octombrie, accizele la produsele din tutun au fost stabilite pe o perioadă de 3 ani. Astfel, Ministerul Finanțelor propune majorarea cotei minime a accizei pentru 1.000 de țigarete cu și fără filtru, precum și pentru rezervele din tutun pentru dispozitivele de încălzire a tutunului, de la minimum 700 de lei în anul 2020 până la cel puțin 834 de lei pentru anul 2021, majorările ajungând până la 1.103 lei până în anul 2023. Mărimea accizelor la produsele din tutun este determinată de următorii factori: maximizarea veniturilor bugetare; reducerea treptată a consumului; angajamentele din Acordul de Asociere R. Moldova - UE și cotele în țările vecine și riscurile asociate de contrabandă.

„E greșit că privații se îmbogățesc pe seama testării la COVID19 în Republica Moldova. Este printre puținele teste cerute acum de populație și datorită lui le putem da oamenilor salarii, este doar una dintre declarațiile făcute de Silvia Morgoci, director medical la unul dintre laboratoare private din capitală, care testează la COVID19. Specialista mai afirmă în cadrul unui interviu pentru Sănătate INFO că cel puțin 30 la sută dintre persoanele testate la Sars-Cov-2 zilnic sunt asimptomatice, de aceea nu ar trebui ignorați, pentru că sunt potențiali pacienți care pot răspândi virusul fără să știe despre acest lucru. Mai multe despre capacitățile laboratoarelor private de a ajuta laboratoarele publice să testeze mai mulți oameni la COVID, aflați din interviu.

Într-un alt interviu care are tangență cu actuala pandemie, Cristina Celan, asistent de proiecte la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, povestește ce alternative de tratament la distanță au pacienții cu tuberculoză din Moldova și cum poți deveni a parte a tratamentului video observat, în care s-au înscris deja peste 150 de bolnavi.

Pe Sanoteca.md citiți astăzi un material despre pierderea gustului și mirosului în urma infectării de COVID19. Când apar aceste simptome și dacă sunt specifice tuturor pacienților, care au contactat Sars-Cov-2.”