Un ziar în fiecare seară: Sănătateinfo.md

Invitata rubricii este Elena Cioina.

Your browser doesn’t support HTML5

Un ziar în fiecare seară: Sănătateinfo.md



„Ministerul Sănătății ne-a anunțat astăzi că în Moldova numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a crescut cu încă 101 cazuri. În total, până în acest moment oficial sunt confirmate 965 de cazuri și 19 decese. 37 de moldoveni s-au însănătoșit. Ieri, președintele Dodon anunța, după ședința Centrului Unic de Comandă, că Moldova în cel mult două zile va trece la scenariul 4 al planului de măsuri antiepidemice, având în vedere că numărul bolnavilor va depăși 1 mie de persoane. Asta înseamnă, inclusiv, că o serie de spitale raionale vor fi incluse și ele în lista instituțiilor strategice, care tratează bolnavii de COVID-19.

Însă cu cât numărul bolnavilor crește cu atât mai mult ies la suprafață lacunele sistemului medical din țară. Infecția a băgat în carantină și a închis până acum un spital raional, iar alte două activează sub monitorizarea Ministerului Sănătății, având focare de infecție în instituție și zeci de cadre medicale infectate. Este vorba de spitalele de la Ștefan Vodă, Soroca și Glodeni. De asemenea, până acum trei medici au murit din cauza infecției, iar alți peste 200 s-au infectat.

Totodată, atât pacienții, cât și medicii se plâng pe condițiile precare din spitale, respectiv și pe insuficiența de echipamente de protecție individuală.

Tot pe sănătateinfo.md găsiți astăzi o știre despre topul celor 5 spitale publice din Moldova, care în primul trimestru al acestui an, au fost cele mai apreciate de către pacienți. În fruntea clasamentului se află Spitalul Clinic Municipal nr. 1, care se menține pe această poziție deja mai bine de jumătate de an. Instituția a acumulat cel mai mare număr de puncte - 95, fiind în creștere cu 10 puncte față de sfârșitul anului trecut.

Pe locul 2 în top este Spitalul Raional Râșcani, urmat de Anenii-Noi, Spitalul din Călărași și Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”.

Pentru toate aceste spitale, pacienții au lăsat mesaje pozitive la adresa cadrelor medicale cu care au interacționat.

Vom preciza că scorul satisfacției este realizat în baza evaluărilor pacienților, care au beneficiat de servicii în spital. Aceștia au posibilitatea să aprecieze și să dea note prestației spitalului, în baza unui chestionar de satisfacție al pacientului.

Pacienții sunt rugați să evalueze condițiile și dotarea tehnică a spitalului, managementul serviciilor în spital, atitudinea personalului medical și calitatea serviciilor medicale prestate.

Și ca să citiți și informații mai utilitare, intrați pe sanoteca.md. veți găsi acolo cum e bine să vă alimentați pe timp de pandemie și ce se ascunde în spatele termenului „alimente bio” – folos sau bani aruncați în vânt.”