„Sănătate Info vă informează constant despre evoluția infecției SARS-CoV-2 în Republica Moldova. Astăzi, alte 163 de persoane au fost confirmate pozitiv cu noul tip de coronavirus, fiind înregistrate în total 14.263 de cazuri. În spitale se află 465 de persoane în stare gravă, iar 33 sunt conectate la aparate de ventilare mecanică. Tot astăzi autoritățile au anunțat că starea de urgență în sănătate publică s-ar putea prelungi cu încă o lună.
Your browser doesn’t support HTML5
Din fericire, există și vești bune în domeniul sănătății. O nouă lege votată în parlament în lectură finală obligă CNAM să încheie contracte cu companiile care prestează servicii farmaceutice pentru eliberarea medicamentelor compensate și să le facă publice. Este un pas foarte important, întrucât domeniul medicamentelor compensate este afectat de lipsă aproape totală de transparență. De asemenea, pentru prima dată executivul va fi nevoit să aducă claritate în plățile directe făcute de persoanele asigurate atunci când volumul de servicii finanțate prin programul unic a fost depășit. În Republica Moldova, plățile directe constituie 48 la sută din cheltuielile totale pentru sănătate.
Rămânem la gestionarea banilor din asigurări și vă informăm că CNAM a acumulat peste 20 de milioane de lei din dobânzi în ultimii patru ani. În 2019, compania a raportat dobânzi în sumă de peste 6,5 milioane de lei. 2019 este și anul în care singurul asigurător de stat a rămas cu aproape jumătate de miliard de lei în conturi, bani prevăzuți în lege, dar neutilizați. Compania a răspuns la o solicitare oficială a Sănătate Info și a explicat că toate domeniile au fost afectate, de la sistemul spitalicesc, până la asistența medicală primară, de îngrijiri la domiciliu, precum și programele naționale și cele speciale.
Vă amintim că pe Sănătate Info puteți găsi ghiduri ce prevăd măsuri de protecție împotriva Covid-19 pentru diverse domeniile activitate. Cele mai recente recomandări prevăd măsurile de protecție pentru școlile de conducător autor și pentru transportul rutier de mărfuri, precum și pentru serviciile de logistică aferente.
De, asemenea, vă aducem articole utile și pe site-ul nostru de știri utilitare Sanoteca.md. Informați-vă despre sindromul copilului zdruncinat, mai ales dacă sunteți de curând părinți sau așteptați un copil în familie. Sindromul copilului zdruncinat este o leziune severă a creierului provocată de zdruncinarea violentă și forțată a copilului. Aceasta este o formă de abuz fizic și poate cauza traumatisme severe în doar 5 secunde de zdruncinare.”
(Transcriere: Alla Ceapai)