Ungaria aprobă noi reactoare nucleare construite de Rusia

Centrala nucleară de la Paks

Ungaria a emis o autorizație care va permite construirea a două noi reactoare nucleare de către compania rusă de stat Rosatom.

Autorizația deschide calea pentru extinderea la șase reactoare a centralei nucleare cu patru reactoare din orașul Paks, situat în sudul țării. Se estimează că proiectul va costa aproximativ 12,4 miliarde de dolari și va dubla capacitatea centralei.

Ministrul de externe, Szijjártó Péter, a declarat pe Facebook, la 26 august, că noile reactoare ar putea intra în funcțiune până în 2030 și ar proteja Ungaria de "oscilațiile sălbatice ale prețurilor la energie".

Premierul Viktor Orban a menținut legături strânse între Ungaria, membră a UE, și Moscova, în pofida sancțiunilor punitive ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, după invazia neprovocată a acesteia în Ucraina în februarie. Uniunea Europeană, care se confruntă cu prețuri-record la electricitate și gaze naturale, a introdus recent un plan care încurajează membrii blocului să renunțe la dependența de energia rusească. Rosatom nu a fost vizat de sancțiunile punitive occidentale împotriva Rusiei, în ciuda apelurilor lansate de activiștii și ONG-urile ucrainene de a include gigantul energiei nucleare pe lista neagră.

În luna mai, Finlanda, membră a UE, a anulat un proiect de centrală nucleară care ar fi utilizat tehnologie rusă, din cauza invaziei Ucrainei. Iar în martie, compania energetică cehă CEZ a lansat o licitație pentru o nouă centrală nucleară la care Rosatom și China General Nuclear nu au fost autorizate să participe.