Unul din cei mai cunoscuți patroni media reținut în Hong Kong, în baza noii legi a securității naționale

Patronul media Jimmy Lai, reținut de poliția din Hong Kong pentru violarea noii legi a securității naționale, luni, 10 august 2020.

Unul din cei mai cunoscuți patroni media din Hong Kong, Jimmy Lai a fost reținut în baza noii legi a securității naționale, impusă de autoritățile comuniste chineze. Concernul media condus de Lai publică între altele cotidianul pro-democrație Apple Daily.

### Vezi și... ### Statele Unite au impus vineri sancțiuni liderei din Hong Kong, Carrie Lam

Tot luni, poliția a mai reținut șase persoane, acuzate de asemeni de violarea prevederilor contestatei legi a securității. Adoptarea acesteia a provocat valuri de proteste în Hong Kong, fiind considerată cea mai gravă încălcare a principiului „un stat, două sisteme politice” care a reglementat viața politică din fost colonie britanică, după ce a fost retrocedată Chinei continentale în 1997.

Apple Daily a relatat că Jimmy Lai este acuzat de colaborare cu o putere străină sau „elemente externe”.

Luna trecută, autoritățile din Hong Kong au interzis participare a 12 candidați ai mișcării pro-democrație de la alegerile generale, scrutin care ulterior a fost amânat cu un an, invocându-se pandemia de coronavirus. În opinia opoziției, citată de cotidianul NYT, măsura a fost luată pentru a evita o înfrângere a candidaților pro-Beijing.