Zeci de ambasade salută Pride-ul din Budapesta. Ucraina semnează, Moldova lipsește   

Balon curcubeu plasat de membrii Amnesty International și Hatter, un ONG care promovează drepturile LGBT, în fața parlamentului Ungariei în semn de protest împotriva legii anti-LGBT din Budapesta, Ungaria, 8 iulie 2021

Cu ocazia celei de-a 28-a ediții a festivalului Budapest Pride, zeci de ambasade și institute culturale din capitala ungară și-au exprimat „sprijinul deplin” pentru persoanele LGBTQI+ din Ungaria și drepturile lor tot mai amenințate de regimul naționalist-conservator al premierului Viktor Orban.

Festivalul budapestan, cel mai vechi din fostul lagăr comunist, va culmina cu un marș sâmbătă, 15 iulie.

Declarația publicată pe site-ul ambasadei SUA este semnată nu doar de democrații cu tradiție în respectarea drepturilor LGBTQI+, ci și de ambasadele unor țări aflate la început de drum în domeniu, ca Ucraina, Macedonia de Nord, Kosovo sau Muntenegru.

### Vezi și... ### Viktor Orbán, încă o sclipire în centrul lumii ultraconservatoare

Ambasada R. Moldova nu se află printre semnatari. Lipsește de asemenea ambasada Poloniei, țară condusă de conservatori apropiați lui Orban.

Figurează în schimb ambasada României, țară care de obicei este destinatara, nu semnatar unor asemenea apeluri, având una din cele mai restrictive legislații în domeniu din Europa.

În declarație se subliniază datoria „liderilor și guvernelor, de aici și din alte părți, de a da dovadă de respect și de a proteja drepturile persoanelor și comunităților LGBTQI+ și de a elimina legi și politici care le discriminează”.

Guvernul premierului ungur Viktor Orban promovează o agendă creștin-conservatoare, fiind autorul unei legi criticate de Uniunea Europeană și activiști, care interzice „prezentarea și propagarea homosexualității” în rândul minorilor.

Comisia Europeană a trimis Ungaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene din cauza legii adoptate în 2021, după unii după modelul rusesc. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a numit legea ungară „o rușine”.

Declarația ambasadelor străine din Budapesta vine tocmai când o agenție guvernamentală ungară a amendat cu peste 32 de mii de euro cea mai mare rețea de librării din țară pentru că a vândut best-sellerul britanic ilustrat „Heartstopper”, de Alice Oseman (filmat de Netflix) în secțiunea de cărți pentru tineri fără a-l înveli în plastic, cum cere legislația „anti-propagandă” ungară.

### Vezi și... ### Liderul din Luxemburg atacă Ungaria la PE pentru persecutarea LGBT+