Zelenski exclude oficial orice negocieri cu Putin

Volodimir Zelenski vs Vladimir Putin: pictură murală pe un zid din satul bulgar Staro Jelezare, unde anual are loc un festival al artiștilor murali din Bulgaria și Polonia, 31 iulie 2022.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care declară oficial drept „imposibile” orice negocieri cu președintele rus Vladimir Putin.

Decretul oficializează comentariile făcute de Zelenski vineri, după ce președintele rus a proclamat anexarea abuzivă la Federația rusă a patru regiuni ucrainene.

„El [Putin] nu știe ce sunt demnitatea și onestitatea. Prin urmare, suntem pregătiți pentru un dialog cu Rusia, dar cu un alt președinte al Rusiei”, a spus Zelenski pe 30 septembrie.

Decretul mai precizează că Ucraina va continua să lupte pentru a recupera teritoriile ocupate de Rusia de la lansarea invaziei, pe 24 februarie.

Decretul lui Zelenski a venit în momentul când forțele ucrainene au reuști să spargă liniile de apărare rusești în teritoriile ocupate din regiunea Herson. în sudul Ucrainei.

A continuat de asemenea cu succes ofensiva ucrineană din est, recucerind teritorii în zone anexate oficial de Rusia.

Putin, care săptămâna aceasta împlinește 70 de ani, are posibilitatea să candideze pentru încă două mandate de președinte după amendarea Consttuției, putând rămâne la putere până în 2036.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.