Ziua Holocaustului Romilor, în Cehia

Monumentul în memoria Holocaustului Romilor din Europa, ridicat pe locul lagărului nazist de exterminare de la Buchenwald, din apropiere de Weimar, Germania, ianuarie 2020.

Your browser doesn’t support HTML5

Ziua Holocaustului Romilor, comemorată în Cehia

În Europa, pe 2 august, este marcată Ziua Holocaustului Romilor, la împlinirea a 77 de ani de la uciderea în lagărul de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau a peste 4200 de romi, într-o singură noapte.

Istoricii estimează la 23.000 numărul femeilor, copiilor și bărbaților romi uciși de naziști în cele 17 luni cât a funcționat așa-numita „tabără de familii rome” din cel mai notoriu lagăr nazist.

Numărul total al victimelor holocaustului romilor este estimat între jumătate de milion și 800.000, a doua cifră reprezentând cam un sfert din totalul populației rome dinaintea războiului.

Ziua de 2 august a fost aleasă ca Ziua Holocaustului mai întâi de Seimul Poloniei, în 2011, apoi de Parlamentul European în 2015 inclusiv pentru că atunci, în 1944, prizonierii romii s-au răsculat împotriva naziștilor, la Auschwitz.

Luni, 2 august 2021, în Cehia au avut loc mai multe manifestări comemorative, inclusiv la Lety, unde a funcționat un lagăr de concentrare sau „de muncă” pentru romi în vremea când Cehia era protectorat nazist.

### Vezi și... ### Zeci de oameni au protestat într-un oraș din Cehia împotriva rasismului

De asemenea, unele primării au arborat luni, uneori în premieră, drapelul romilor, cu o roată roșie pe fond albastru-verde.

Ziua Holocaustului vine anul acest pe fondul unor tensiuni sporite legate de conviețuirea romilor cu majoritatea etnică cehă.

În ultimele săptămâni romii și activiștii pentru drepturile omului au protestat de mai multe ori împotriva a ceea ce consideră a fi mușamalizarea de către autorități a morții romului Stanislav Tomas, în orașul Teplice, în iunie, în timp ce era reținut de polițiști, într-un incident amintind moartea americanului George Floyd.

Și mai recent, romii din orașul Sokolov au fost ținta atacului unui grup de huligani de fotbal din Praga, aflați în vacanță – într-un incident la care polițiștii au părut să fie mai degrabă de partea agresorilor.

În ajunul Zilei Holocaustului, cel mai semnificativ partid ceh de extremă-dreapta, SPD, a încercat să treacă prin parlament o nouă propunere de limitare a alocațiilor sociale – un efort devenit aproape ritual anti-rom al partidelor de dreapta, mai ales în perioade pre-electorale, cum este aceasta.

În Cehia vor avea loc alegeri parlamentare în octombrie.

Site-ul Romea.cz, specializat în chestiuni rome, observă că foarte puțini politicieni de frunte din Cehia au marcat public Ziua Holocaustului. Cel mai activ a fost Partidul Piraților, o formațiune cu vederi liberale care sprijină printre altele căsătoriile gay și combaterea schimbărilor climaterice. Premierul Andrej Babis și-a decorat și el statutul pe rețele în culorile rome, ca și președintele partidului primarilor, Vit Rakusan, dar partidele de dreapta și partidul nereformat al comuniștilor au tăcut.