Ziua internațională a comemorării Holocaustului, marcată la Chișinău

Monumentul victimelor fascismului, la care au loc ceremoniile de comemorare a victimelor Holocaustului, Chișinău

La Chișinău, a fost marcată Ziua internațională a comemorării Holocaustului, în cadrul unui eveniment la care au participat președinta Maia Sandu, spicherul Parlamentului, Zinaida Greceanîi, diplomați și reprezentanți ai comunității evreiești.

În discursul său, președinta Maia Sandu a spus că este o datorie a întregii societăți ca „amintirea tragică” a Holocaustului să fie transmisă generațiilor următoare, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. „Pentru aceasta trebuie să acționăm în baza lucrurilor care ne unesc și să nu permitem să fim dezbinați de diferențe. Pentru aceasta trebuie să condamnăm discursul de ură, discriminarea și orice formă de violență”, a spus Maia Sandu. „Exterminarea fizică a unui număr enorm de oameni fără nicio vină, fără judecată, fără drept de apărare, fără respectarea drepturilor elementare (...) ne-a arătat limita de jos a răului la care poate să ajungă o societate. Speranțele noastre astăzi ale tuturor sunt ca niciodată să nu se mai ajungă la acel nivel de degradare umană care a permis această tragedie. Astăzi comemorăm oamenii pe care i-am pierdut cu toții”, a declarat Maia Sandu.

### Vezi și... ### Adelina Golubovscaia: „Facem tot posibilul ca studiul Holocaustului să fie lansat în R.Moldova”

La rândul ei, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a spus că în societatea moldoveană mai au loc manifestări ale antisemitismului și urii, „tendințe” care îngrijorează autoritățile. Ea a amintit că, în decembrie 2020, Parlamentul a înăsprit legislația penală și contravențională pentru contracararea manifestărilor de intoleranță religioasă. „Vom continua consolidarea cadrului normativ, încât fiecare persoană în țara noastră să se simtă în siguranță, liberă, și să fie tratată cu demnitate”, a spus Zinaida Greceanîi.

Pedepsele pentru vandalizarea mormintelor și monumentelor au fost înăsprite (cele mai grave cazuri fiind sancționate cu până la doi ani de închisoare), după ce în octombrie anul trecut au fost profanate și distruse zeci de monumente funerare în Cimitirul Evreiesc din Chișinău.