În Kârgâzstan s-a ales un nou premier care va organiza reluarea alegerilor parlamentare

Noul premier al Kârgâzstanului Sadyr Japarov, 10 octombrie 2020.

În Kârgâzstan, parlamentarii l-au ales pe Sadyr Japarov în funcția de nou premier, în mijlocul unei crize politice majore, provocată de alegerile generale din 4 octombrie, contestate de multe partide de opoziție. Acestea susțin că partidele pro-prezidențiale are fi cumpărat votul pentru a câștiga majoritatea parlamentară.

Sâmbătă, președintele Sooronbai Jeenbekov a impus starea de urgență dar a și declarat că va demisiona imediat după instaurarea unui nou guvern.

Japarov a fost votat de deputații fostului parlament, ales în 2015 care s-au reunit la reședința prezidențială din afara capitalei Bișkek.

Nu au fost prezenți toți cei 120 de membri ai parlamentului unicameral dar președintele legislativului a anunțat că a exista cvorumul necesar de 62 de deputați.

Noul premier a anunțat că nu va schimba guvernu. Anterior, Japarov declarase că sprijină ideea trecerii la sistemul alegerilor directe, pe circumscripții și că vrea să reducă numărul de deputați la 75 sau chiar numai 55.

În urma protestelor provocate de alegeri, proteste care au degenerat în haos și intervenția forțelor de ordine, Comisia Electorală Centrală a anulat votul, precizând că nu nou parlament trebuie ales până pe 9 noiembrie. Nu a stabilit însă data scrutinului.