În România se redeschide dosarul protestelor din 10 august 2018

Your browser doesn’t support HTML5

10 august 2018 - protestul de la București.

În România, DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism) a anunțat marți, 4 august, că reia urmărirea penală în cazul șefilor Jandarmeriei în legătură cu intervenția brutală a forțelor de ordine împotriva participanților la protestul antiguvernamental din 10 august 2018, protest inițiat de organizații ale diasporei române.

### Vezi și... ### În dosarul violențelor de la Mitingul Diasporei, DIICOT nu a găsit niciun vinovat (G4Media)

Dosarul fusese clasat în iunie iar reluarea acestuia trebuie trebui confirmată însă și de instanță, în acest caz fiind vorba de Curtea de Apel.

Decizia de redeschidere a urmăririi penale a șefilor Jandarmeriei are loc după ce zeci de grupări civice au depus o plângere la procurorul general față de soluția dată de DIICOT, de clasare a dosarului.

Mai multe: romania.europalibera.org

Protestele împotriva guvernului social-democrat, condus de Viorica Dăncilă, din 10 august 2018 au fost unele din cele mai mari din România post-comunistă, numai la București, participarea a fost estimată la circa 100 de mii de persoane. Proteste au avut loc atunci și în majoritatea orașelor de provincie.

Demonstrația din capitală a degenerat în acte izolate de violență și o intervenție masivă a forțelor de ordine, soldată cu peste 450 de răniți, între care 70 de persoane spitalizate, inclusiv trei jandarmi.