Ședință în parlamentul R. Moldova de consemnare a zilei de 27 martie 1918

Decretul regal din 9 aprilie 1918 privind Unirea Basarabiei cu România

La Chișinău are loc o ședință în Parlamentul Republicii Moldova de consemnare a Zilei de 27 martie 1918, organizată de Partidul Unitatii Nationale, informeaza agenția IPN. Președintele Academiei de Științe din Moldova, Ion Tighineanu, a remarcat că declarația unirii Basarabiei cu România a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea națiunii, având o semnificație specială pentru poporul românesc”.

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a spus că la 27 martie toți românii trebuie să se gândească la țara întregită, așa cum au făcut-o generația lui Ion Inculeț, Pan Halippa, Nicolae Iorga, Ionel Brătianu. Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, s-a arătat convins că România și Republica Moldova, doar împreună, prin viziunea politică, curaj și proiecte realizate în folosul cetățenilor, vor reuși să șteargă pentru totdeauna consecințele încă vizibile ale pactului Ribbentrop-Molotov. „Vă adresez tuturor, tuturor cetățenilor care sunt români sau simt românește, felicitări și să vă doresc un viitor comun mai bun și mai prosper într-o Europă a noastră, fără granițe sau fără limite”, a declarat ambasadorul. Au transmis mesaje politicieni din Romania si europarlamentari.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a scris și el într-un mesaj dedicat Uniunii Basarabiei cu România că „Momentele semnificative din istoria României pălesc în faţa Actului Unirii de la 27 martie 1918. Am convingerea că şi astăzi, 27 martie 2021, există voinţa politică necesară, oamenii de stat capabili să gândească proiectul de reîntregire a republicii Moldova cu România”, a mai scris Cristian Diaconescu, președintele Partidului Mișcarea Populara din România.