Linkuri accesibilitate

Șase tendințe care pot schimba România în 2020


Marș în memoria celor morți la Revoluție, 22 decembrie 2019.
Marș în memoria celor morți la Revoluție, 22 decembrie 2019.

Anul 2020 pare să fie un an impredictibil pentru România: alegerile locale și parlamentare ar putea consfinți o guvernare de dreapta, dacă nu apare o criză economică, în vreme ce legăturile țării cu Statele Unite s-ar putea întări, chiar în detrimentul celor cu Uniunea Europeană, în cazul prelungirii crizei din Orientul Mijlociu. În România par să devină tot mai evidente șase tendințe în acest an:

1) România mai aproape de SUA cu orice risc

Conflictul din Orientul Mijlociu plasează România în rândul aliaților necondiționați ai Statelor Unite, indiferent de poziționările marilor puteri europene. România a decis încă din 2010 să găzduiască sistemul antirachetă SM-3 pentru a proteja sud-estul Europei de rachetele iraniene cu rază scurtă și medie de acțiune. Între timp sofisticatul scut anti-rachetă este funcțional, iar România se află pe noua hartă geopolitică, având un rol bine determinat, chiar dacă relativ complicat.

2) Spațiul Schengen rămâne un deziderat

Relațiile cu Uniunea Europeană se vor îmbunătăți, pe fondul reparațiilor pe care liberalii au promis să le facă prin modificările legilor juridice și ale codurilor Penal și de Procedură Penală, pentru revenirea la regulile statului de drept. Totuși, chiar dacă următorul Raport al Comisiei Europene referitor la starea justiției (Mecanismul de Cooperare și Verificare) va fi pozitiv, e puțin probabil ca România să adere la Spațiul Schengen de Liberă Circulație.

3) Alegeri generale. PSD ar putea cădea sub 30%

PNL și președintele Klaus Iohannis au anunțat că vor alegeri parlamentare anticipate. În acest fel ar conserva tendința electorală manifestată la prezidențialele de anul trecut și ar evita să plătească eventualele complicații economice, determinate de majorarea pensiilor cu 40%, după o strategie legislativă făcută de PSD și păstrată de PNL din rațiuni electorale. Dacă nu apar evenimente majore din punct de vedere economic, social-democrații nu au șanse să revină la scorul lor traditional de peste 30%. Conducerea partidului este precară, nu există o garnitură de lideri cu ștaif, care să schimbe imaginea partidului și să propună un adevărat proiect social-democrat. În paralel, luptele interne din interiorul Uniunii Salvați România subminează această formațiune, care nu a reușit în cei patru ani de la apariția ei să se definească din punct de vedere ideologic. Alegerile la termen ar trebui să aibă loc în noiembrie.

Puteți citi mai mult la adresa https://romania.europalibera.org/a/sase-tendinte-schimba-romania-2020/30363174.html

XS
SM
MD
LG