Linkuri accesibilitate

Ajutoare pentru victimele secetei din Transnistria - unul din subiectele emisiunii moderate de Viorica Zaharia


Doamnelor si domnilor, buna ziua. La microfon este Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. Începem emisiunea, ca de obicei, cu cele mai importante ştiri ale saptamanii trecute, prezentate de Radu Benea:

Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la frontiera moldo-ucraineană (EUBAM) are un rol important în reglementarea conflictului transnistrean şi în consolidarea gestionării frontierei moldo-ucrainene pe întreg segmentul său, a declarat Ilkka Kanerva, preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul de externe al Finlandei, în cadrul întrevederii de săptămîna trecută cu Ferenc Banfi, şeful EUBAM. Potrivit unui comunicat de presă al Misiunii EUBAM, în cadrul vizitei sale la Odesa la 16 ianuarie curent, oficialul finlandez s-a familiarizat cu activitatea Misiunii UE la frontiera moldo-ucraineană. Ilkka Kanerva a avut o întrevedere la Kiev cu preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko.

¤¤¤

Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin urmeză să discute la 22 ianuarie, la Moscova, cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin posibile soluţii pentru reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit Serviciului de presă al Preşedinţiei de la Chişinău, cei doi şefi de stat vor discuta, de asemenea, despre relaţiile stadiula ctual al relaţiilor dintre Moldova si Rusia.

¤¤¤

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat după o intrevedere avuta la Bruxelles cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin că Uniunea Europeană este gata să acorde în continuare asistenţă tehnică şi financiară Republicii Moldova, inclusiv pentru măsuri de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol. Barroso nu a precizat însă volumul asistenţei. In alt context insa Jose Manuel Barroso a spus că de rezolvarea problemei corupţiei va depinde volumul investiţiilor europene în Republica Moldova.

*****

Cetăţenii moldoveni domiciliaţi în regiunea transnistreană vor putea obţine gratuit acte de identitate la Chisinau timp de incă jumatate de an, până la 1 iulie 2008, potrivit unei hotarari de saptamana trecută a Guvernului Republicii Moldova. Astfel, Executivul de la Chisinau a prelungit acţiunea unei hotărîri din 2005 care acordă locuitorilor Transnistriei posibilitatea de a obţine cetăţenia Republicii Moldova în regim simplificat şi gratuit.

¤¤¤

Liderii de la Kiev au cerut oficial Alianţei Nord Atlantice să includă Ucraina în planul de acţiune de aderarea la NATO. Preşedintele Victor Iuşcenco, premierul Iulia Timoşenco şi preşedintele Parlamentului, Arsenii Iaţeniuc i-au adresat o scrisoare Secretarului general NATO exprimându-şi speranţa ca o decizie asupra planului să fie luată la summitul Alianţei de la Bucureşti, din aprilie.

*******

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe liderul georgian Mihail Saakaşvili pentru victoria în alegerile prezidenţiale anticipate. Într-un mesaj adresat lui Saakaşvili şi dat publicităţii de Kremlin, Putin îşi exprimă speranţa într-o “dezvoltare constructivă” a relaţiilor dintre cele două ţări. Liderul georgian a anuntat drept o prioritate a noului sau mandat imbunatatirea relatiilor cu Federatia rusa.

-------------

In urmatoarele doua-trei saptamani in regiunea transnistreana urmeaza sa ajunga primele loturi din ajutorul pentru diminuarea consecintelor secetei din vara trecută oferit Republicii Moldova de donatori externi si coordonat de Organizatia Natiunilor Unite in comun cu Agenţia pentru Ajutoare Umanitare din cadrul Guvernului de la Chişinău. Liliana Barbăroşie a încercat să afle ce va conţine ajutorul şi cui va fi distribuit.

Potrivit responsabililor din cadrul Misiunii ONU în Moldova, la prima etapa de distribuire, adică peste cel mult trei săpătămîni, 4200 de familii sarace din regiune vor primi nutret pentru animale, iar femeile insarcinate si cu copii nou-nascuti vor primi pachete cu alimente. Dupa aceasta vor urma alte doua forme de ajutorare a populatiei din Transnistria, cel putin asa sustine coordonatorul proiectului ONU de distribuire a ajutoarelor in Moldova, Aliona Niculita.

"A treia componenta se numeste cash pentru munca. Este vorba de angajarea oamenilor din satele cele mai afectate in anumite lucrari publice pentru ca ei sa obtina un mic venit ca sa poata sa-si intretina familia pe perioada de iarna. Este vorba de saditul copacilor, repararea scolii de exemplu… si a patra component – la care lucram acuma – semanatul de primavara, deci va fi ajutor sub forma de seminte".

Distribuirea ajutoarelor in partea dreapta a Nistrului a starnit nemultumirea multor oameni care nu au primit nimic. Responsabilii de distribuire spun ca ajutoarele au mers doar spre cei mai nevoiasi, iar listele acestora sunt intocmite de autoritatile locale. Din nou, Aliona Niculita:

"Ajutorul pe care l-au oferit donatorii prin intermediul ONU este orientat spre sprijinirea celor mai vulnerabile familii din RM. Nu pot fi acoperite toate necesitatile. Nu credem ca aceste nemultumiri sunt foarte justificate. Guvernul si alti donator au programele lor care ar putea sa-i sprijine in continuare pe cei care isi gestioneaza afacerile sau pamanturile. Insa noi nu trebuie sa uitam ca sunt familii foarte vulnerabile care pot avea probleme cu securitatea alimentara si de aceea ele sunt sprijinite in primul rand de acest program".

Cat priveste regiunea transnistreana, cei care au monitorizat situatia si au intocmit listele viitorilor beneficiari sunt organizatii neguvernamentale locale care colaboreaza cu agentiile ONU.

Unele localitati au primit deja ceva ajutoare din alte surse decat donatiile gestionate de ONU. Majoritatea satelor insa sunt inca in asteptare, inclusiv in asteptarea banilor din Federatia Rusa care in aceste zile urmeaza sa fie distribuiti.

Iata ce ne-a spus un agricultor din Harmatka, Dubasari: "Nu se aude deocamdata nimic ca ni se vor da ajutoare. Asa chestii repede se raspandesc si am fi aflat. Deocamdata aici se impart banii din Rusia, cate vreo 80 de ruble".

Reamintim ca in afara de ajutoarele care vor fi gestionate de ONU, Transnistriei i-au fost donate 640 de milioane de ruble rusesti din bugetul Federatiei Ruse. De asemenea, unele biserici si organizatii de caritate au facut donatii pentru anumite organizatii sau confesiuni din regiune.

------------------------------

La Chişinău şi Tiraspol s-a aflat saptamana trecuta într-o vizită de documentare, preşedintele în exerciţiu al OSCE, Ilka Kanerva, ministru de externe al Finlandei, care se va afla în această funcţie timp de jumătate de an. Ilka Kanerva a anunţat la Tiraspol că fostul ambasador al Finlandei la Moscova (voi scrie numele mai tarziu) a primit recent funcţia de reprezentant special pentru reglementarea problemei transnistrene al preşedinţiei finlandeze a OSCE şi în această calitate urmează să viziteze în curînd regiunea.

------------

Invitatul emisiunii de astăzi este purtătorul de cuvînt al Misiunii OSCE din Chisinau, Klaus Neukirch. Dle Neukirch, problema transnitreană este practic nelipsită în ultimul timp de pe agenda discuţiilor dintre Chisinau si structurile europene dar si în dialogul Chisinaului cu Rusia. Reieşind din aceasta, am putea astepta o eventual soluţie intr-un viitor apropiat?

Klaus Neukirch: Cred ca este important totusi sa fim nu prea optimisti, eu am auzit de la presedintele in exercitiu al OSCE ca va incerca sa dea un nou impuls procesului de negocieri, pentru a identifica solutii pentru problemele practice care la momentul dat exista aici in Moldova, in comunicarea intre amebele parti… Dar a declara la inceputul anului ca va fi gasita o solutie in anul 2008 ar fi o afirmatie prea indrazneata. Este un conflict politic pentru rezolvarea caruia este nevoie de vointa politica. Populatia de pe ambele maluri ale Nistrului sufera din caza ca nu este rezolvat conflictul transnistrean. Asta se vede cand oamenii suna de la Chisinau la Tiraspol - e mai scump decat trebuie, problema caii ferate si alte probleme legate de libera circulatie…

Europa Liberă: În condiţiile în care procesul de negocieri nu este reluat deocamdată, pe ce se concentrează acţiunile participanţilor la negocieri în prezent?

Klaus Neukirch: Multi factori care determina la urma urmei reglementarea conflictului transnistrean. Nimeni nu neaga ca Rusia joaca un rol important. Rusia este si mediator in procesul de negocieri, este un partener puternic din punct de vedere economic nu doar pentru Moldova dar si pentru regiunea transnistreana. Acuma trebuie sa discutam care poate fi raspunsul din partea Tiraspolului la ultimele initiative din partea Republicii Moldova, de a veni cu diferite grupuri de lucru care sa discute in ce priveste infrastructura, in ce masura RM poate sa ajute Transnistria in problema secetei din anul trecut... O tara reintegrata are posibilitatea de a se dezvolta economic mult mai puternic decat situatia la momentul dat, de aceea trebuie de promovat o solutie de compromis si mai departe.

Europa Liberă: A fost purtatorul de cuvint al OSCE la Chisinau, Klaus Neukirch, invitatul emisiunii Dialoguri din aceasta saptamina.

S-a aflat la Chisinau si Secretarul general adjunct al NATO, Robert Simmons care a declarat că, deşi NATO nu este implicată direct în procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean, organizatia susţine integritatea teritoriala a Republicii Moldova şi va continua sa pledeze pentru ca Rusia sa-şi retragă trupele din regiunea transnistreană. “Este o poziţie de principiu pe care NATO o promovează şi în dialogul său direct cu Federatia Rusa”, a spus Robert Simmons.

Robert Simmons: Noi sustinem neutralitatea RM, dar totusi consideram ca Rusia trebuie sa se conformeze angajamentelor sale asumate la Istanbul si sa-si retraga trupele din RM. In cadrul consiliului NATO noi vom sustine in continuare acest principiu.

--------------------------------

Preşedintele Serbiei Boris Tadic a declarat săptămîna trecută la Consiliul de Securitate ONU că tara sa nu va recunoaşte niciodată un Kosovo independent, dar nu va recurge la forţă pentru a preveni independenţa provinciei. Tadic a spus că Serbia îşi va apăra integritatea teritorială şi suveranitatea “prin toate mijloacele democratice, diplomaţie şi cu argumente juridice”.

Pe de altă parte, noul premier din Kosovo, Hashim Taci a spus că provincia este pregătită să-şi proclame independenţa şi “va lua în curând o decizie” Mai mult, Taci a repetat ca Pristina colaboreaza indeaproape cu Washingtonul si Bruxelles-ul in legatura cu actele sale viitoare. Rusia se pronunţă cu tarie împotriva acordării unui statut de independeţă provinciei Kosovo, soluţie sustinuta de Statele Unite si Uniunea Europeana. Diplomatia americana si european afirma insa ca NU poate exista un "precedent" Kosovo pentru slutionarea altor conflicte îngheţate. Corespondenţii Europei Libere la Moscova au încercat sa afle opinia oamanilor simpli de pe strada despre situatia din Kosovo.

"Eu stiu ca acolo e razboi, ca Serbia si Kosovo sunt intr-un conflict militar, dar detalii nu stiu. Pot spune ca fiecare din ei incearca sa-si obtina independenta dar cine anume nu pot sa spun".

"Serbia si Kosovo... acolo se produc diferite prostii - ba se separa, ba nu, dar cine are dreptate si cine nu - nu pot sa spun".

"Eu stiu ca purificarea etnica acolo au inceput-o musulmanii. Au inceput sa-i nimiceasca pe ortodocsi. Ortodocsii au inceput sa-si adune armata si astfel a inceput un razboi sangeros. America a luat partea abanezilor, adica a musulmanilor si a inceput sa bombardeze asezarile crestine si orasele. Ca cetatean rus pot spune ca asa ceva e inadmisibil. Mai stiu ca aceasta problema a ajuns acum intr-un punct mort. Si cum se va rezolva deocamdata nu se stie".

"Eu stiu ca acolo e razboi din motive religioase. Stiu ca de acolo pleaca sarbii, cu familiile parasesc localitati intregi, stiu ca este creata o comisie europeana pentru rezolvarea acestei preobleme dar deocamdata s-a ajuns intr-un punct mort deoarece daca vor acorda independenta Kosovo fata de Serbia, atunci si Abhazia si Osetia si chiar, din cate am vazut la televizor, chiar si din Europa, se pare din Spania o regiune vrea sa se separe".

"Sigur ca am auzit. Eu chiar am lucrat cu iugoslavi si am o parere foarte buna despre ei".

"Ii dezbina pe sarmanii oameni, sarmana tara, fratii nostri... ce pot spune, sunt impotriva si imi fac griji pentru ei".

"Eu nu am auzit nimic".

"Se separa Kosovo, mi-e mila de sarbi si ii compatimesc, foarte mult ii compatimesc". "Practic nimic. Stiu ca ei lupta intre ei si atat".

"Stiu ca este o tara sarca care a nimerit intre Rusia si SUA si America ii va strivi". "Eu stiu foarte putine, ceea ce se transmite la televizor si atat. Trebuie actionat dupa lege, dar cine stie cine scrie legile acolo, cred ca trebuie pastrata integritatea Serbiei. Asat-i pararea mea".

Doamnelor şi domnilor, cu opiniile adunate pe strazile Moscovei de corespondentii Europei Libere încheiem aici emisiunea Dialoguri de astăzi. Sunt Viorica Zaharia, Vă multumesc pentru atenţie şi, pînă săptămîna viitoare, vă urez toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG