Linkuri accesibilitate

"Inflaţia şi indigenţa invalizilor" - una din temele emisiunii prezentate de Viorica Zaharia


DIALOGURI 10 martie 2008

Doamnelor si domnilor, buna ziua. La microfon este Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă.

Invitatul emisiunii de astazi este politologul de la Bender Andrei Safonov, pe care il intreb chiar in debutul emisiunii pe care dintre evenimentele de saptamana trecuta il considera cel mai important?

Andrei Safonov: "Cred ca principalul eveniment din aceasta saptamana este scrutinul din Rusia, deoarece in plan politic aceste alegeri vor avea influienta asupra evenimentelor viitoare din Modlova si Transnistria. Si un al doilea fapt demn de remarcat ar fi procesele inflationiste care au depasit in ultimul timp destul de simtitor nivelul planificat initial. Revenind la alegeri, vreau sa mai adaug ca pe de o parte, ele au aratat ca de fapt, asa cum se astepta, candidatul partidului de guvernamant a devenit presedinte si respectiv schimbarea puterii va decurge nedureros, si probabil nu vor fi mari schimbari in politica externa a Rusiei. Fara indoiala reiesind din asta putem prognoza si ce se poate intampla la noi. Intai de toate, situatia existenta acum va depinde de faptul in ce masura tandemul Putin-Medvedev vor decide ce le este mai profitabil – sa schimbe actualul status-quo de pe ambele maluri ale Nistrului sau sa ramana situatia cum e acum - mai ales ca si in Moldova urmeaza alegeri in 2009 – asteptand astfel incotro ne va indrepta soarta".

Europa Liberă: Dle Safonov, va multumesc, vom reveni la discutia cu invitatul nostru in minutele urmatoare.

---------------

Datele biroului de statistica de la Tiraspol arata ca in 2007 inflatia a depasit 29 de procente in timp ce autoritatile planificasera ca ea sa nu depaseasca 10 procente. Mai mult, chiar in prima luna a acestui an in regiune s-a inregistrat o rata a inflatiei de 4 la suta. Cel mai mult au crescut preturile la serviciile comunale. Corespondentii Europei Libere au cautat sa afle de la locuitori ai regiunii, intalniti intamplator pe strazi, daca ii afecteaza noile scumpiri.

"E cu mult mai greu acum, nu ne ajung bani… daca pana nu demult 100 de dolari ne ajungeau pentru o alimentatie mai mult sau mai putin acceptabila pentru o luna, acum nu. Chiar ieri am fost la piata cu 100 de dolari si nu am luat nimic. Am venit cu vitamine pentru copii – adica am luat fructe, legume si atat. Ce sa fac mai departe nu stiu, dar se creaza impresia ca am fost aruncati in voia soartei sa supravietuiasca cine poate. Cine traia la un nivel mediu acum a coborat la un nivel de joc. S-a extins numarul celor saraci".

"Alimentele s-au scumpit chiar in ultima saptamana. Carnea era saptamana trecuta 40, acum e 60 de ruble".

"Dar si salariul se intampla sa se mareasca. Sigur ca fiecarui om ii vine greu cand sunt scumpiri. Dar eu lucrez si pot sa ma imbrac si sa mananc din acesti bani".

"E tare greu. S-au scumpit toate. Lucrez la uzina de cablu si nu avem de lucru intotdeauna. Greu iesim din situatie… Serviciile comunale s-au scumpit enorm dar trebuie sa le platesti neaparat in fiecare luna".

"Eu ascult 24 de ore televiziunea ruseasca si mai aud abordandu-se aceasta problema, dar la televiziunea noastra locala nu am auzit sa se vorbeasca despre asta. Insa cresterea preturilor noi o simtim permanent. Fiica imi trimute in fiecare luna bani, mai am si un fiu bolnav la pat, altfel, eu, cu un stagiu de munca de 30 de ani si cu studii superioare as sta la biserica la cersit".

-----------------

Europa Liberă: Dle Andrei Safonov, aceasta crestere semnificativa a ratei inflatiei este o consecinta a secetei din vara trecuta sau ar mai fi si alte motive?

Andrei Safonov: " Seceta, sigur ca ea a lovit tot sud-estul fostei Unuiuni dar in afara de aceasta eu as mentioona alti doi factori – si anume – rezervele valutare destul de reduse ale Bancii Transnistrene, desi nu pot nega munca echipei de acolo dar si nereglementarea nu doar a relatiilor politice dar si a celor economice dintre Tirasopol si Chisinau. Toate acestea, plus competenta redusa a Ministerului Economiei din Transnistria au dus la acest rezultat … Dar cred ca asta nu este totul, cred ca tendintele inflationiste se vor pastra, fiind amplificate de marea datorie pentru gaze care acum a depasit un milliard si jumatate de dolari. Eu nu vad premise care ar mentine inflatia in viitorul imediat urmator. O anumita reactie din partea populatiei la salturile inflatiei eu nu cred ca va urma, deoarece multi oameni care sunt apti sa-si exprime atitudinea se afla peste hotare la munca, cat priveste pensionarii, ei sunt destul de vulnerabili la propaganda ofiaciala si cred ca in acest sens nemultumirile lor vor putea fi innabusite. Cea mai nefavorabla consecinta a acestui lucru este ca va creste povara impozitelor si a platilor asupra celor care si pana acum lucrau. Ei vor trebui sa-i intretina pe pensionari dar si pe aparatul de cinovnici. Unele date arata ca pe umerii a 35de mii de oameni care muncesc in sfera producatoare cad tot atatia cinovnici – in jur de 35 de mii. Nu mai vorbesc de alti 130 de mii de pensionari… este o inclinare prea mare a balantei si, de fapt, o premiza ca in viitor economia sa ajunga la limita falimentului".

-----------------------------------------

Invalizii si pensionarii din regiunea transnistreana au inceput sa primeasca un supliment lunar la pensie de 85 de ruble dintr-un ajutor oferit regiunii de Federatia Rusa cu titlu de ajutor pentru diminuarea consecintelor secetei. Oamenii spun ca li s-a promis ca vor primi acest supliment pana la sfarsitului acestui an. Desi multumiti de ajutor, unii invalizi spun ca se afla totusi la limita saraciei. Din relatarea ce urmeaza aflati cum se descurca doi invalizi din orasul Bender.

Svetlana Pascaru, o domnisoara de 30 de ani, este invalida de gradul doi – sufera de o afectiune ginecologica - si, desi asemenea invalizi, conform normelor, nu trebuie sa munceasca - pentru a-si pastra sanatatea precara - ea spune ca a fost nevoita sa se angajeze pentru ca astfel va castiga putin mai mult decat indemnizatia de 300 de ruble pe care o are acum. Lucreaza dactilografa la spitalul pentru copii din Bender.

"Pentru ca m-am angajat la serviciu, va fi scoasa pensia. Pensia mea este de 309 lei, este impreuna cu compensatia data de Rusia. Salariul meu este de 760 de ruble. Daca mi-ar lasa si pensia si salariul as putea iesi cumva din situatie, adica sa platesc gazda si mancarea, desi si asta e putin".

Svetlana spune ca munceste si acasa. Dupa serviciu, dactilografiaza lucrari si mai castiga ceva bani. Isi cumpara medicamentele cele mai ieftine, iar de sanatorii sau cure de reabilitare nici nu vorbeste. Am intrebat-o daca i-a fost greu sa-si gaseasca serviciu.

"Foarte usor, deoarece locuri d emunca sunt cate vrei dar salariul e mic. In general in regiune locuri de munca sunt dar salariile sunt foarte mici. Ce-ti da serviciul este faptul ca mai iesi din casa si comunici cu oamenii, nu te izolezi si cazi in depresie si iti plangi soarta.. te face sa te simti util si ca cineva are nevoie de tine, dar recompensat material desigur ca nu te poti considera cu un asemenea salariu".

Daca invalizii mai tineri mai au sansa sa angajeze, m-am intrebat cum se descurca invalizii in etate, pensionarii? Tot la Bender am gasit-o, ajutata de o cunostinta, pe Valentina Beleaev, de 60 de ani, invalida si ea de gradul doi.

"Preturile, inflatia depasesc cu mult ritmul de majorare a pensiilor. Din aceasta cauza nici nu simtim adaosurile la pensie care ni se mai dau, inclusiv ultimele 85 de ruble din Rusia. Astfel, cheltuim banii pe mancare si pe detergent, adica pe strictul necesar".

Si sotul Valentinei Beleaev este invalid. Ambii sunt in evidentele Societatii Invalizilor din Transnistria si primesc periodic ajutoare. "In fiecare an la inceputul anului, platim cotizatii, cate 15 ruble, si pe parcursul anului ni se mai dau produse alimentare, faina, ulei, anul trecut faina de la ei ne-a ajuns pe un an intreg".

Valentina Beleaev ingrijeste, impreuna cu sotul, de tatal ei, un batran de 90 de ani, veteran al Armatei Sovietice. Ea spune ca pensia pe care batranul o primeste – de 150 de dolari – salveaza de fapt toata familia. --------------------------

Doamnelor si domnilor, emisiunea Dialoguri de astazi se incheie aici. Sunt Viorica Zaharia. Va multumesc pentru atentie si va urez toate cele bune. Aici e Radio Europa Libera.
XS
SM
MD
LG