Linkuri accesibilitate

Pozitia Rusiei fata de conflictul transnistrean: una din temele emisiunii prezentate de Viorica Zaharia


DIALOGURI 24 martie 2008 Doamnelor si domnilor, buna ziua. La microfon este Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Libera.

Pentru inceput un buletin de stiri, prezentat de Elena Moldoveanu, care rezuma principalele evenimenele ale saptamanii trecute:

Pentru a putea contracta credite pentru agricultura din banii oferiti regiunii Transnistrene de Federatia Rusa ca ajutor umanitar, fermierii transnistreni trebuie sa corespunda mai multor conditii, stabilite intr-un proiect de hotarare de Sovietul Suprem de la Tiraspol. Potrivit proiectului, pentru a obtine un credit, agricultorii vor trebui sa aiba pe conturi bancare 20 la suta din suma solicitata, sa nu aiba datorii fata de bugetul regiunii la plata impozitelor si taxelor si, preferabil, sa nu fi beneficiat anterior de subventii din partea bugetului local. Creditele vor putea fi luate pe 5 ani cu o rata a dobanzii de 5 procente anual. Unii experti considera ca majoritatea agricultorilor din regiune nu intrunesc asemenea conditii si, implicit, nu vor putea avea acces la credite, desi dobanda de 5 procente anual este una avantajoasa.

De la 1 aprilie 2008 pretul gazelor natural livrate de Rusia Republicii Moldova va creste cu 10 la suta si va constitui 210 dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze. Acum Chisinaul si Tiraspolul platesc 192 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. Potrivit agentiei ?Novai reghion?, Ministerul Economiei al Federatiei Ruse a anuntat acum o luna ca pana la sfarsitul acestui an pretul gazelor rusesti livrate Moldovei va creste pana la 225 de dolari pentru o mie de metri cubi.

******

Primul ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev a demisionat la 19 martie, fara sa ofere explicatii referitoare la demisie. Presedintele Vladimir Voronin a apreciat, cu aceasta ocazie, activitatea de 7 ani a lui Vasile Tarlev la conducerea Guvernului si l-a decorat cu cea mai inalta disctinctie in stat Ordinul Republicii. Voronin a spus ca la conducere ar trebui sa vina acum oameni mai tineri, cu forte noi. Noul cabinet de ministri va fi condus, cel mai probabil, de actualul prim vice premier, Zianida Greceanai, care a fost deja propusa Parlamentului de presedintele Voronin. Greceanai are la dispozitie doua saptamani sa-si formeze o noua echipa guevrnamentala si a o propune Parlamentului in care majoritatea o detine Partidul Comunistilor. Comentatorii politici au calificat demisia Guvernului Tarlev o manevra preelectorala a Partidului Comunistilor din Moldova.

****

In regiunea transnistreana sunt stocate in prezent 100 de tone de pesticide inutilizabile cu termenul de valabilitate expirat. Potrivit inspectorilor ecologici din regiune, desi ele se afla in depozite, au fost inregistrate nereguli legate de pastrarea lor. In 2008 inspectorii ecologici din regiune au anuntat ca vor face o inventariere a pesticidelor inutilizabile din regiune pentru a verifica gradul de pericol la pastrarea lor.

******

Rusia si Serbia au criticat decizia Statelor Unite ale Americii de a furniza armament albanezilor din Kosovo. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavr0v, a declarat ca decizia contravene normelor dreptului international. Premierul Serbiei Voislav Costunita a spus, la randul sau, ca decizia adminsitratiei americane va amplifica problemele regiunii. Presedintele George Bush, care a autorizat livrarea de armament catre Kosovo, a declarat ca ajutîndu-i pe kosovari pe plan militar, SUA vor contribui la stabilitatea Balcanilor.

----------------

In raportul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse pe anul 2007, facut public recent, se spune ca pozitia dura a Chisinaului, care nu accepta administratia transnistreana ca parte a reglementarii cu drepturi egale si intentia de a obtine rezolvarea doar in cadrul Constitutiei unitare nu ofera temeiuri sa se spere la depasirea grabnica a impasului in reglementare. Aceasta afirmatie pare sa contravina celor declarate in ultimele luni de presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, care spune ca solutia definitiva a conflictului transnistreana ar fi foarte aproape si ca Moldova are tot sprijinul Moscovei in acest sens.

Il intrebam acum pe directorul adjunct al Institutului de cercetari in problemele CSI, Vladimir Jarihin, invitatul (la telefon) al emisiunii de astazi, daca poate fi vorba de o pozitie duplicitara a Rusiei si cum explica faptul ca Rusia manifesta totusi o atitudine diferita fata de cele trei conflicte de pe teritoriul CSI ? Este vorba de Abhazia si Osetia de Sud din Georgia si Transnistria din Republica Moldova.

Vladimir Jarihin: La audierile din Duma de stat s-a facut, asa dupa cum ati observat, o diferenta foarte clara dintre Osetia de Sud si Abhazia pe de o parte si Transnsitria pe de alta. Intr-adevar, acolo, in Georgia, tot ce se poate face acum, ca sa aiba de castigat toate partile, este sa fie inghetate conflictele, deoarece deocamdata Georgia nu manifesta dorinta de a ajunge la un compromis cu cele doua republici. De aceea inghetarea conflictelor este cea mai recomandabila acum sau asa numita varianta taiwaneza. Adica, dupa exemplul americanilor, ca sa nu sufere oamenii, sa se mentina tot felul de relatii numai nu reacunoasterea de jure. Cat priveste Transnistria si Moldova, aici cred ca avem un camp mult mai larg pentru a ajunge la un compromis. Presedintele Voronin cel putin la nivel de declaratii, a facut cu mult mai mult decat presedintele Saakasvili pentru a ajunge la un compromise, dar problema este agravata de faptul ca la un moment dat s-a convenit asupra memorndumului Kozak in care compromisul cu Moldova era cu mult mai larg si acum Transnistria insista sa se revina la compromisul la care s-a ajuns atunci. Cu toate acestea, eu vad ca autoritatile Rusiei considera ca acest conflict are o baza foarte serioasa pentru continuarea dialogului.

Europa Libera: Dupa cum a devenit cunoscut in ultimele saptamani, Chisinaul elaboreaza acum o declaratie prin care Moldova isi asuma angajamentul sa ramana inca multi ani o tara neutra. O face, asa cum au lasat sa se inteleaga autoritatile, la solicitarea Rusiei in schimbul sprijinului unei solutii definitive in conflictul transnistrean. De ce insista Rusia, totusi asupra neutralitatii Moldovei?

Vladimir Jarihin: Este o tendinta fireasca a oricarei mari puteri sa aiba pe perimetrul sau state prietene, de dorit neuter, care nu intra in nici un fel de aliante politice din care ea insasi nu face parte. Daca ne uitam si la Statele Unite, vedem ca ea manifesta o atitudine similara fata de Mexic, sa zicem. Aici nu e voba de fapt de nici un expansionism imperial, ci de tendinta de a-si securiza frontierele si in acelasi timp de a-si proteja granitele de o expansiune straina.

Europa Libera: Dle Vladimir Jarihin, va multumim. A fost invitatul emisiunii de astazi, directorul adjunct al Institutului de cercetari in domeniul CSI de la Moscova, Vladimir Jarihin.

Intr-un interviu acordat Europei Libere, ministrul Reintegrarii al Republicii Moldova, Vasili Sova a spus ca autoritatile Moldovei au intr-adevar sprijinul Moscovei pentru reluarea cat mai grabnica a negocierilor in formatil cinci plus doi - adica partile - Tiraspolul si Chisinaul, mediatorii: OSCE, UE si SUA si statele garante Ucraina si Federatia Rusa. Sova spune ca exista premise reale ca in acest an - 2008 - sa fie facut un pas , citam, serios, in solutionarea definitiva a conflictului, optimism deloc impartasit de autoritatile transnistrene. Vasili Sova explica de ce atat Chisinaul, cat si mediatorii si statele garante in conflict insista pe reluarea negocierilor in format nou - cinci plus doi: “O solutie la care se va ajunge in formatul cinci plus doi nu va fi una obisnuita, ci va fi fundamentata de o mare probabilitate ca ea va putea fi pusa in aplicare in totalitate, pentru ca va avea sustinerea fiecarei din cele 7 parti”.

------------------------------

La 24 martie Organizatia Mondiala a Sanatatii marcheaza ziua internationala de combatere a tuberculozei. Gradul de raspandire a maladiei in Republica Moldova si regiunea transnistreana este inca unul destuil de inalt, desi in ultimii ani s-a inregistrat o oarecare stabilizare a infectiei. Presa din regiunea transnistreana a scris anterior ca numarul de bolnavi de tuberculoza inregistrati anual indica o epidemie de tuberculoza in regiune. Elena Cioina incercat sa afle mai multe de la directorul Centrului de Ftiziopneumologie de la Chisinau, Silviu Sofroni.

Elena Cioina: Silviu Sofroni ne-a confirmat ca in regiunea transnistreana numarul de bolnavi si viteza de raspandire a tuberculozei corespund indicilor unei epidemii. Insa, spune Silviu Sofroni, o asemenea situatie nu este caracteristica doar Trasnistriei, ci intreg Sud-Estului Europei.

Silviu Sofroni: Si la noi in Moldova si la ei in regiunea transnistreana, in Romania si in Ucraina, in zona asta din sud-estul Europei, sigur se considera ca este epidemie de tuberculoza in sud-estul Europei, care tine de Bulgaria, Romania, o parte din fosta Iugoslavie, Moldova, Ucraina, Belarus, Federatia Rusa. In Rusia sunt cifre chiar cu mult mai inalte, Kazahstanul etc. Este o epidemie de tuberculoza in toata lumea, de aceea problema tuberculozei este una din problemele globale ale inceputului secolului 21.

Europa Libera: Cauza principala a raspandirii infectiei ar fi, potrivit medicului Silviu Sofroni, faptul ca detinutii din penitenciare, bolnavi de tuberculoza, care revin la libertate, nu sunt luati la evident si supravegheati, decat poate foarte tarziu, astfel incat ei devin focare de infectie pentru alte persoane.

Silviu Sofroni: Colegii nostri din stanga Nistrului din sistemul civil nu au legatura directa cu penitenciarele pentru notificarea cazurilor de tuberculoza. La ei e cu griful Strict secret totul ce tine de penitenciare. Sigur ca sunt si organisme internationale care participa la programul de control al tuberculozei si in penitenciare, este organizatia olandeza Quin-CV de pe langa Curtea regala din Olanda, finantata din multe alte surse neguvernamentale care si acum participa la un program de implementare a sistemului direct observant de control al tuberculozei si tratament in stanga Nistrului.

Europa Libera: Silviu Sofroni mai spune ca Rabnita si Bender sunt localitatile cu cea mai grava situatie la capitolul raspandirea tuberculozei. Si aici nimic deosebit, spune medicul, pentru ca si in alte tari orasele cu o concentrare mai mare a populatiei sunt cele mai vulnerabile la raspandirea bolilor infectioase.

Silviu Sofronie: La noi la fel, Baltul si Chisinaul sunt orasele cu cea mai mare incidenta a tuberculozei. Sunt metropolele unde are loc mai mult contactul cu bolnavii, unde de fapt lumea nu e asa ordonata cum ar fi unele sate de gospodari. Pentru ca se spune ca tuberculoza este boala saraciei. NU! Este boala saraciei de cultura sanitara. Saracie culturala, saracie de atitudini de sanatate. Cate gospodarii de oameni nu prea bogati si saraci sunt, dar care sunt bine pusi la punct, ingrijiti etc. si nu au nici o tuberculoza si nici o alta maladie infectioasa?

Europa Libera: Din 2004 in regiunea transnistreana este aplicata o strategie numita simbolic DOTS de prevenire si control a tuberculozei, care spun medicii, in multe tari a dat rezultate bune. In ultimii ani, regiunea primeste medicamente si echipament pentru tratarea si diagnosticarea tuberculozei, procurate cu bani de la donatori externi ce finanteaza Programul national de combatere a Tuberculozei promovat de Guvernul de la Chisinau.

Solicitat de noi, medicul-sef al Spitalului de tuberculoza de la Bender, Piotr Dermenji, a refuzat sa ofere vreo informatie spunand ca ele ar fi secret de stat, la fel si medicii spitalului de tuberculoza de la Rabnita ne-au spus ca nu au voie de la superiori sa discute cu presa la aceasta tema. Ziarul regional de limba rusa Omul si drepturile lui, citandu-l pe Piotr Dermenji, scria ca in Transnistria la 100 de mii de locuitori revin 98 de bolnavi de tuberculoza, in timp ce standardele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca se considera epidemie atunci cand numarul de cazuri noi de tuberculoza este de 50 de bolnavi la 100 de mii de locuitori. Pe malul drept al Nistrului numarul de cazuri noi inregistrate de tuberculoza este de 86 la 100 de mii de locuitori.

Corespondentii Europei Libere au incercat sa-i intrebe pe locuitori ai regiunii transnistrene, intalniti in preajama institutiilor medicale din regiune daca sunt multumiti de asistenta medicala pe care o primesc.

“Avem niste medici ca mai bine sa nu mergi la ei, stiti ce bani cer pentru operatii? Si nu stii la ce sa te astepti dupa ele. Eu ma stradui sa nu prea merg la medici. Desi tot am probleme: un inceput de diabet zaharat si trebuie sa ma tratez. Lumea nu prea are incredere in medici. Am niste cunoscuti care l-au plasat in spital pe un om in varsta, intr-o vinere l-au internat, peste o saptamana l-au operat si dupa reanimare a fost adus intr-un salon comun si omul a murit. Asa ca daca platesti, inseamna ca e bine, daca nu, atunci ingrijirea e proasta, pentru ca noi aici nu trebuim nimanui”.

“De regula nu prea apelez la medici si medicamente, dar s-a intamplat ca fetita mea a facut angina si a trebuit sa-i cumpar antibiotice. S-a dovedit ca au fost medicamente contrafacute, ceea ce i-a agravat sanatatea si i-a afectat si inima. Copilul a fost internat si apoi operat. Stiu ca nu doar eu am patit asa ceva, multora li s-au intamplat sa sufere din cauza medicamentelor contrafacute”.

“Fetitei mele i-au facut nu demult o operatie la Chisinau la un ochi si nu e prea reusita, iar la celalalt ochi a fost operata aici, la Bender, si e mult mai bine”.

“Dupa lege asistenta medicala la noi este gratuita, dar noi, ca pensionari, platim jumatate din costul serviciilor, dar ce fac tinerii, care probabil platesc totul, inclusiv investigatiile si analizele”.

“Unele medicamente pentru spital numaidecat ca trebuie sa le platesti”.

“Nu demult copilul meu a facut intoxicatie, am mers la spital fara sa chemam salvarea, iar medicul de garda ne-a trimis acasa spunand ca nu e nimic deosebit. Am revenit, nopatea copilul a facut febra si a doua zi cand am mers la spital copilul deja era intr-o stare grava, a trebuit sa i se aplice perfuzii timp de doua zile, va dati seama ce inseamna asta pentru un copil de 1 an? Conditiile din spitalul de boli infectioase de la Bender sunt de-a dreptul revoltatoare. Un boiler la doua etaje, pentru mature si copii, geamurile intotdeuna deschise, alimentatia sub orice critica.

----------------

Dnelor si domnilor, emisiunea dialoguri e la final. Sunt Viorica Zaharia, va multumesc pentru atentie si va urez numai bine. Aici e radio Europa Libera.
XS
SM
MD
LG