Linkuri accesibilitate

Disaponibilitatea subită a Tiraspolului de a negocia cu Chişinăul - Viorica Zaharia


Dialoguri 8 septembrie 2008

Doamnelor si domnilor, buna ziua, la microfon este Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Libera. La inceput sa ascultam un buletin de stiri, prezentat de Radu Benea:

Autoritătile de la Tiraspol sunt gata să reia negocierile cu Chisinăul, intrerupte acum doi ani, a spus liderul transnistrean Igor Smirnov dupa intalnirea de la 3 septembrie cu presedintele rus Dmitri Medvedev. O purtătoare de cuvânt a Kremlinului a spus că la discutiile de ieri Medvedev-Smirnov s-a convenit ca negocierile între Tiraspol-Chisinău si Moscova să fie reluate mai întâi la nivel de lucru, iar apoi, posibil, la un nivel mai inalt.

Chisinaul a pregatit un nou proiect de reglementare a conflictului transnistrean care prevede, potrivit guvernului moldovean, demilitarizarea zonei si acordarea regiunii transnistrene a statutului de autonomie in componenta Moldovei, dar nu federalizare. Proiectul este sustinut si de Uniunea Europeana si se spera ca el va fi luat drept baza de negocieri daca acestea vor fi reluate in formatul cinci plus doi.

Presedintele Ucrainei Victor Iuscenco a declarat că este victima unei tentative de lovitură de stat. Parlamentul de la Kiev a votat marti pentru reducerea împuternicirilor prezidentiale si simplificarea procedurii de destituire a sefului statului. Iuscenco a acuzat-o pe sefa Guvernului, Iulia Timosenco de aliere cu Partidul Regiunilor al politicianului pro-rus Victor Ianucovici si cu Partidul Comunistilor în urma votului comun pentru slăbirea institutiei prezidentiale. Partidul pro-prezidential, Ucraina Noastră s-a retras din coalitia de guvernare cu blocul Iuliei Timosenco, iar seful statului a amenintat să dizolve Parlamentul dacă o nouă coalitie nu este înfiintată oficial în 30 de zile.

Ambasada georgiană la Moscova si cea rusă de la Tbilisi au fost închise dupa decizia autoritatilor de la Tbilisi de a rupe relatiile diplomatice cu Rusia ca urmare a deciziei Moscovei de a recunoaste independenta Abzahiei si Osetiei de sud, regiuni secesioniste ale Georgiei. Un oficial al ministerului rus de externe a anuntat ca Rusia nu va mai acorda vize cetatenilor georgieni. Ministerul georgian de externe a anuntat ca isi va pastra biroul consular de la Moscove pentru a ajuta sutele de mii de georgieni care muncesc si traiesc in Rusia.

Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care cere Rusiei sa isi onoreze toate angajamentele asumate si sa isi retraga trupele din Georgia, potrivit acordului mediat de presedintele Frantei Nikolas Sarkozy. Rezolutia cere, in termeni duri, retragerea completă si imediata a trupelor din Georgia si reducerea prezentei lor in regiunile separatiste Osetia de Sud si Abhazia. Rezolutia condamna atit Rusia cit si Georgia pentru folosirea bombelor cu fragmentare in acest conflict si critica Rusia pentru jafurile si abuzurile impotriva civililor.

Nicaragua a recunoscut independenta regiunilor separatiste georgiene. Nicaragua devine prima tară care recunoaste Abhazia si Osetia de Sud după Rusia. Presedintele Daniel Ortega, un fost lider al gherilelor marxiste cu legături strânse cu Moscova în timpul Războiului Rece, a spus că tara sa este de acord cu pozitia Rusiei. Venezuela, Cuba si Republica Belarus sunt alte trei tări care au sprijinit decizia Moscovei, dar nu au recunoscut oficial independenta republicilor separatiste georgiene.

Procurorul general al Rusiei, Iurii Ciaika a declarat ca procurorii au in prezent o singura versiune a cauzei mortii jurnalistului din Ingusetia Mahomed Evloev si anume – provocarea mortii din imprudenta. Proprietarul site-ului “Ingusetia.ru”, Mahomed Evloiev, cunoscut prin pozitia sa anti Kremlin a murit la 31 august, dupa ce a fost ranit mortal de militie care l-a retinut. Colegii lui Evloev si aparatorii drepturilor omului sustin ca ar fi vorba de un omor pe motive politice.

Rusia nu si-a onorat obligatia de a investiga temeinic atacul terrorist din 2004 de la Beslan si a pedepsi vinovatii, ceea ce ne face sa credem ca nu exista interes pentru acest lucru”, a declarat Europei Libere copresedintele Organizatiei “Vocea Beslanului” Ella Kessaeva. Ea a nuntat ca organizatia a depus o plingere impotriva Rusiei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului dupa ce a epuizat toate caile interne.

---------

Asa cum ati auzit deja la stiri, dupa intalnirea de saptamana trecuta de la Soci cu presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, liderul transnistrean Igor Smirnov a declarat ca este gata sa revina la masa de negocieri cu Chisinaul. Cum poate fi explicata o asemenea turnura in conditiile in care cu o zi inainte Tiraspolul anunta ca nu-si schimba pozitia de incetare a oricaror relatii cu Chisinau care nu a condamnat actiunile Georgiei in Osetiade Sud? Aceasta intrebare i-o adresez politologului Andrei Safonov:

Andrei Safonov: Trebuie sa spunem mai intai ca partile in acest conflict pur si simplu se targuiesc. Astfel, cum se obisnuieste, ele trebuie sa-si traseze mai intai limita de sus apoi metodic sa faca cedari. Cred ca Smirnov si-a dat seama sau chiar a fost informat de Moscova ca mai devreme sau mai tarziu va trebui sa revina la negocierile cu Moldova. Anume acum vedem inceputul acestei situatii. Posibil ca moratoriul aplicat anterior pe contactele cu Chisinaul s-a facut anume pentru a determina negociatorii de acolo sa fie mai loiali, mai gata sa cedeze si astfel aceasta revenire a Transnistriei la masa de negocieri sa fie prezentata ca o mare cedare.

------------------

Si purtatoarea de cuvint a presedintelui Medvedev a spus dupa intrevedere, ca se va discuta in continuare in format trilateral – Chisinaul, Tiraspolul si Moscova. Dle Alexandr Susko, credeti ca va fi posibila crearea unui asemenea format de negocieri care exclude de fapt Uniunea Europeana, OSCE-ul, Statele Unite si Ucraina?

Alexandr Susko: Cred ca acum ei vor construi un format paralel de negocieri, unde se vor rezolva de fapt problemele principale si in care rolul dominant il va juca Rusia. Formatul cinci plus doi se va reuni si el dar nu atat pentru negocieri cat pentru a face publice proiectele si intelegerile la care se va ajunge in cadrul discutiilor cu Rusia. Sigur ca asftel are loc o scoatere a UE, SUA, Ucrainei si OSCE la periferia procesului de negocieri pentru a concentra instrumentele de influienta in mainile Rusiei.

Vom continua discutia cu invitatii de astazi, acum insa sa va reamintim ca in aceasta saptamana a devenit cunoscut ca Chisinaul are un proiect de lege nou ce se refera la statutul regiunii Transnistrene, proiect care spera ca va fi luat drept baza la reluarea negocierilor. Proiectul este sprijinit si de Uniunea Europeana. Iata ce declarat presei Kalman Misjei, reprezentantul special al Uniunii Europene la negocierile pentru reglementarea crizei transnisitrene:

Kalman Misjei: “Exista un asemenea proiect si l-am discutat cu repezentantii Moldovei si cu experti. A fost remis si Comisiei de la Venetia. Cred ca este un proiect serios care poate deveni baza de negocieri in formatul cinci plus doi”,

Kalman Misjei a accentuat apoi ca planul Rusiei de reglementare, avansat acum cativa ani este respins irevocabil, la el nu se va reveni, pentru ca acel plan contine prevederi inacceptabile pentru Uniunea Europeana.

Iata ce a declarat exclusiv Europei Libere premierul Zinaida Greceanai despre noul proiect al Chisinaului de reglementare transnistreana: Zinaida Greceanîi: Este un statut de autonomie mai larga pentru regiunea Transnistreana dar nici nu e o federalizare, asa ceva ar puitea aranja toate partile.

Europa Liberă: Ce prevede proiectul despre retragerea trupelor ruse din Transnistria?

Zinaida Greceanîi: Noi nu putem sa avem forte militare acolo, lucrul acesta este absolute clar, trebuie sa fie forte care vor mentine stabilitatea acolo.

Europa Liberă: Vreti sa spuneti ca pledati pentru inlocuirea formatului de pacificatori rusicu unalt format?

Zinaida Greceanîi: Exact, dar si acest lucru trebuie sa-l negociem asa ca acum e premature sa spun cu ce fel de format ar putea fi inlocuit actualul format de pacificare. Proiectul prevede de fapt o autonomie mai larga, mai extinsa si aceasta ar trebui sa fie ceva absolute separat, ceva diferit, care nu mai exista.

Europa Liberă: Cu accesul autoritatilor de la Tiraspol in guvernul si parlamentul central de la Chisinau?

Zinaida Greceanîi: Participare trebuie sa fie, desigur.

Asadar, Chisinaul se pregateste sa propuna Transnitriei sa accepte statut de autonomie in cadrul Moldovei reunificate si insista pe retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreana. Ce sorti de izbanda credeti ca ar avea un asemeena proiect in actualele conditii? Dle Andrei Safonov?

Andrei Safonov: Eu nu cred ca Moscova si Tiraspolul se vor interesa de un statut al Transnistriei care nu ar presupune crearea unei federatii. Daca asta s-ar fi intamplat pana la evenimentele din Caucaz sau acum cativa ani, as fi creazut ca asa ceva poate fi real, acum insa trebuie sa tinem cont de raportul de forte dintre Moldova si Transnistria. Sunt doua parti relativ egale ca putere militara, ca potential economic si ca sprijin extern si atunci cand doi boxeri din aceeasi categorie se afla pe ring trebuie gasita o anumita solutie de mijloc. De aici o alta problema – poate ca si diplomatia Moldovei atunci cand vorbeste despre noul proiect de lege si de noi propuneri, poate tot asa anunta o limita de sus de la care este gata sa cedeze, sa coboare. Si sa se intalneasca cu Tiraspol undeva la mijloc daca si acesta va ceda din aspiratiile sale maximaliste. O asemenea intorsatura mi se pare mai reala si care raspunde intereselor Moscovei care vrea sa arate ca pentru baietii rai are un bici, iar pentru cei buni, o prajitura. In functie de evolutia de mai departe a negocierilor ea va determina daca aici, la Nistru sunt baieti buni sau rai.

Europa Liberă: Dle Olexandr Susko, cum credeti ca ar putea reactiona Rusia la propunerile ale Chisinaului?

Olexandr Susko: De fapt, pentru Moscova nu este principial daca se va numi federatie sau nu. Principalul este ca de partea Tiraspolului sa ramana parghia, pachetul de blocare in toate structurile viitoarei Moldove unificate. Deci nici o hotarare importanta de politica externa si interna nu va putea fi luata daca Tiraspolul va fi impotriva. Intr-adevar Tiraspolul va avea nu numai drept de autonomie interna dar va avea o foarte serioasa importanta asupra procesului de luare a deciziilor puterii centrale de la Chisinau.

Europa Liberă: Dlor invitati, va multumim, va reamintesc, dragi ascultatori, ca am discutat cu politologul de la Bender Andrei Safonov si cu directorul Centrului pentru Pace, Conversiune si politica externa din Ucraina, Olexandr Susko.

------------

La 2 septembrie in orasele regiunii transnistrene autoritatile au sarbatorit data la care liderii regiunii au declarat unilateral separarea regiunii de Moldova pentru a crea un nou stat independent – Transnistria. Nici o tara nu a recunoscut deocamdata independenta sa. Ce s-a schimbat insa in regiune de atunci, adica timp de 17 ani?

Europa Libera i-a intrebat pe locuitorii regiunii, intalniti intamplator pe strazi.

“Lucrurile nu merg deloc spre bine. Eu am locuit aici 15 ani, si alti 15 ani locuiesc in Rusia. Dar vin in fiecare an aici si nu vad nici un progres, parca se mai construieste cate ceva dar nimic interesant de fapt nu gasesti.”

“Spuneti si Dvs, ce fel de republica poate fi cu o populatie de 470 de mii de oameni? Cine ne va recunoaste pe noi? Cred ca trebuie sa fie o republica unita, daca nu o vom apuca noi, va creste o noua generatie care va intelege ca trebuie de locuit impreuna, in pace.”

“Orasul Bender, de exemplu, este muribund. Daca mai inainte in centrul orasului, pe strada Lenin, vedeai multa lume copii si tineri, acum vezi mai mult batrani. Tineri si oameni de varsta medie nu prea vezi. Asta e pentru ca aici este imposibil sa-ti castigi existenta. Da, avem apartamente, loc de trai aici, dar sa castigi prin munca bani pentru a plati aceast apartament sau sa-ti intretii copilul e imposibil. De aceea eu am fost nevoita sa plec la Moscova si locuiesc cu chirie acolo, dar oricum eu castig suficient ca sa-mi intretin copilul si familia.”

“Cel mai rau este ca la Bender in fiecare seara la ora 11 se inchide apa si se sting felinarele.”

“Eu nu vad nici un interes din partea autoritatilor de la Tiraspol fata de omul de rand. Sau ca sa-i aduca acasa pe cei care muncesc in strainatate – multi sunt la Moscova, in Italia. Nimeni nu se gandeste ca aici trebuie sa lucreze si sa ridice aceasta republica. Dupa ce am trecut prin razboiul din 1992 intotdeauna am avut speranta ca vom reusi, ca va iesi ceva din aceasta tendinta de independenta, dar acum imi dau seama ca guvernul nostru local nu este interest deloc de asa ceva.”

“Uitati-va ce se intampal in jur, criminalitate, degradare. Nu intelegi ce e aici, comunism, capitalism ... Dar salariile? Oamenii traiesc ca papuasii. Cum a fost candva asa e si acum, eu nu vad nici un progres.”

Ati ascultat opinii ale locuitorilor regiunii transnistrene care au acceptat sa discute cu reporterii Europei Libere.

----

Saptamina trecuta vicepresedintele Statelor Unite Dick Cheney, considerat a fi unul din cei mai puternici politicieni americani, s-a aflat intr-un turneu in mai multe tari din Caucaz si din Europa. Turneul a inceput in Azerbaijan, a continuat in Georgia si Ucraina, incheindu/se in Italia. Despre citeva dintre declaratiile vicepresedintelui american , mai multe de la Oana Serafim:

La Tbilisi, vicepresedintele Dick Cheney nu a facut economie de cuvinte fara echivoc in a sustine Georgia si a condamna Rusia si recentele sale actiuni din Osetia de sud si Abhazia.

“Independenta si suveranitatea Georgiei este ceva foarte important si georgienii s-au sacrificat pentru libertate si pentru tara lor. Toti georgienii merita sa traiasca in libertate si eu cred ca acesta este destinul lor. In inimile lor, georgienii sint curajosi si ei au in America un prieten credincios si puternic…”

Vicepresedintele american a vorbit despre actiunile ilegale ale Rusiei impotriva Georgiei si de incercarile Moscovei de a schimba prin forta armelor granitele unei tari suverane si independente.

“L-am asigurat pe presedintele Saakashvili de intregul sprijin al tarii mele pentru integritatea teritoriala a Georgiei. Georgia are acest drept, asa cum are dreptul sa –si intareasca colaborarea cu tarile Uniunii Europene si de peste Oceanul Atlantic.”

Mai mult, vicepresedintele american Dick Cheney a tinut sa il asigure pe presedintele Mihail Saakashvili ca tara sa va sprijini concret, cu un milliard de dolari, efortul de reconstructie al Georgiei dupa confruntarile cu Rusia de luna trecuta.

“Domnule presedinte ati fost neinfricat in raspunsul pe care l-ati dat ocuparii teritoriului tarii dumnaevoastra si ati ramas ancorat in principiile Dumneavostra. America va respecta si respecta nobilul dumneavoastra popoe.”

La rindul sau, presedintele Georgiei a vorbit despre faptul ca “ lumina liberatii nu poate fi stinsa” din sufletele georgienilor.

In Azerbaijan vicepresedintele american Dick Cheney a vorbit despre sprijinul american pentru intreaga regiune, pentru solutionarea pasnica a consflitului din Nagorno Karabach si despre hotarirea Washingtonului de a colabora cu tarile europene, inclusiv cu Turcia, pentru a dezvolta pe mai departe parteneriatele energetice americane din regiune si diversificarea rutelor energetice. Conducta de gaze Baku-Tbilisi-Ceyhan si proiectul energetic Nabucco sint considerate importante investitii occidentale menite sa evite tranzitarea Rusiei si aducerea de gaze naturale din tarile Asiei centrale catre Europa.

Doamnelor si domnilor, a fost ultimul subiect al editiei de azi. Comentariile, opiniile Dvs referitoare la temele abordate in emisiunea noastra va invitam sa ni le comunicati accesand pagina din Internet www.europalibera.org. Viorica Zaharia va multumeste pentru atentia acordata si pana saptamana viitoare, va urmeaza toate cele bune. Aici e radio Europa Libera.
XS
SM
MD
LG