Linkuri accesibilitate

Un caz de spionaj la MAN, o expulzare (neconfirmată), o demitere la Kiev


Sabina Fati despre isprăvile subofiţerului Floricel Achim şi consecinţele lor la Bucureşti, Kiev şi, poate, la Bruxelles


Potrivit ultimelor informatii, neconfirmate oficial de partea romana, atasatul militar al Ucrainei de la amsada acestei tari la Bucuresti ar fi fost declarat „persona non-grata” si expulzat. Ar putea fi vorba fie despre Anatoliy Yatseniuk, atasat naval Naval din partea Ministerului Apararii de la Kiev, fie despre Serghii Ilnitzskii, atasat militar. Potrivit agentiilor de presa de la Bucuresti atasatul ucrainian ar fi fost expluzat ieri, dupa ce scandalul de spionaj impotriva Romaniei a iesit la iveala.

Este vorba despre un subofiter al Armatei care fost arestat pentru tradare, dupa ce i-a furnizat, contra cost, secrete militare unui cetatean bulgar. Acesta le vindea se pare mai departe Ucrainei. Surse neoficiale, citate de presa de la Bucuresti sustin ca ar fi fost vorba de informatii despre petrol si gaze. Practic subofiterul Floricel Achim, acuzat de transmitere de secrete de stat si spionaj, a recunoscut astazi ca a vandut secrete militare pentru sume de pana la 1.000 de dolari, precizand ca avea nevoie de bani pentru a se muta din garsoniera in care locuia intr-o casa mai mare. Bulgarul amestecat in acesta afacere de spionaj a facut la randul sau marturisiri precizand ca "il cunostea pe un reprezentant al Ucrainei interesat de informatii militare". Serviciul Roman de Informatii il monitoriza insa pe acest subofiter inca din 2005, iar informatiile pe care le dadea mai departe erau dirijate si contralate.

Pe de alta parte scandalul care a dus la expulzarea diplomatului ucrainean s-ar fi adaugat la motivele care au dus astazi la demiterea ministrului de externe de Kiev, Vladimir Ogrâzko, potrivit unei note explicative discutata de Rada Suprema.

Cert este ca ca acest scandal apare cu o luna inainte de summitul NATO care ar fi putut consemna progrese din partea Kievului, iar concluzia fireasca este ca Ucraina spioneaza Alianta Nord Atlantica
XS
SM
MD
LG